Kumlucalıların köy hasreti bambaşkadır bilirsiniz. Kara Zeyret’e çıkıpta oksijeni bol Hocanın Köyü’nde hasret kokulu tertemiz havasından solumayı kim istemez. Acı Pınar’ın suyundan sulanmış biberinden, soğanından, domatesinden bol çeşitli bi salata yapıp, guvermiş gôo çokelik ve yımırtalı omaçlı yufka ekmekli bol azıkla Komlerin Önü’ne, Alaağza, Delice’ye, Cumali’ye, Ağbayır’a, Çoraklığa doğru gezmeyi özlemeyen varmı acaba. Datlı Pınar’ın suyundan götürüp; Kızılkarşı’da, Haselek Kayası’nda, Ballık’da Golyeri’nde bi çay demlesen, dünyanın en büyük zenginliği aha bu demez misiniz?. 

Helede Ali Çavış’ın anılarından, Etem Ağa’nın hikayelerinden anlatacak birini bulursanız, değme keyfine. Bu misafirperver, cömert ve hanedan köyde sadece karnın değil, tatlı sohbetlere gönlünde doyuyor. Kumluca’nın ekmeğinden midir, aşından mı hepsininde gönlü bol, yürekleri tertemiz, dost canlı ve kadirşinas kıymetler. 
Günümüzde hemşirelik, ebelik mesleğinin öncüsü kim diye sorsanız, ben size hiç düşünmeden Hocanın Köylü namı diğer Leyla Garı ve Zahide Garı derim. Bu elleri öpülesi has karakterli bibilerimiz sadece Kumlucalılara değil, etraftaki tüm köylere görgü, görenek, bilgi ve beceri dersi vermişler. Bölgedeki genç, yaşlı tüm hanımların birikimlerine imrendiği bu Osmanlı Kadınlar, her yönleriyle bu bölgenin gurur timsalleri niteliğinde. 

Size Hatalın Lifat’ı, Goca Memmet’i, Hacı Yakup Kâya’yı, dokuz sene cephede kalarak dönen Molla Abdullah’ı anlattım mı. Hocanın Köyüne gelipte bu sofrası açık cömert insanların ekmeğini yemeyen yok. Hacıhaliler Sülaleside öyle. Gelen, geçen, atlı, gatgırlı, sadaacı, deşirici, düğüncü, sığırcı kim olursa olsun. Sofraları açık, ekmeği, aşı yenilir, suyu içilir, hanesine sığınılır büyük değerler bunlar. insan ayrımı yapmayan bu asilzade adamlar sadece köylerinin değil, Goca Yozgat’ın bile heryerde adını yüceltiyorlar. Şavgı Dayıyı zaten bilmeyene, sevmeyene hiç rastlamadım. 

Yaptığı birbirinden elit programları ve Yozgat adına saygınlık kazandıran faaliyetleri ile bildiğimiz Yerköy Kumluca Kültür Derneğinin Ankara Sincan Pamuk Center’de organize ettiği muhteşem Arabaşı gecelerine iştirak ettik. Siyaset, bürokrasi, basın, akademik camia ve iş dünyasının renklerinin zenginleştirdiği geniş protokollü bu kültür programını naçizane bendeniz sundum. Memleketimize has güleryüz ve bol ikramlı gecede Kumlucalılar elit kültürümüz ve geleneklerimizle süsledikleri folklorik gösterileriyle Yozgatımız adına gerçekten çok gururlandırıcı bir faaliyet yaptılar. Yıldönümü olması nedeniyle başta Sarıkamış şehitlerimiz olmak üzere gelmiş, geçmiş tüm şehitlerimize ünlü mevlithan Abuzer Gıffari BAKIR ve İsmail ŞENCAN Hocaefendilere mevlüt okutup, gönül dolusu dualar gönderttiler. Birlik ve beraberliklerine şükürler eşliğinde günümüz şartlarını da dikkate alarak sınırlı ve saygılıca eğlendiler.  

Kumluca Köyü Yerköy ilçemize bağlı, yerleşik ve dağınık nüfusu yaklaşık 10.000’i bulan eski bir yerleşim merkezi. Bilgili, görgülü, misafirperver ve cömert insanları var. Hepsinin sofrası açık, yüzleri güleç ve hürmetliler. 

Koca salonun hınca hınç doluluğuna şaşıran ve memleket aşkını yüreğinde hissettiren Kumlucalılara karşı hayranlığını gizleyemeyen, Programın onur konuklarından Nevşehir 1969 Spor Kulübü Başkanı Bayram EKİCİ; Sizin köyünüz böyleyse, şehriniz nasıldır dedi. Manisa’da dürüst ticaretin abidevi firması Gümüşdere Halı ve İstanbul’da faaliyet gösteren Hac-Umre Organizasyonlarının en güvenilir firması Sehlen Tur’un sponsorluğunda çorba, arabaşı, tatlı, meyve ve türlü içecekler servis edildi. Bol ikramlı bu gecenin en cömert ikramı ise hiç şüphesiz Kumlucalıların eşsiz güleryüzüydü. 

Görgüsü, bilgisi, saygın iletişimi, güvenilir şahsiyeti ve dürüst kimliği ile Ankara’da her kesim tarafından çok sevilen İlahiyatçı Yazar Abdullah ASİLSOY’un Başkanlığını yaptığı Kum-Der’in yönetim kurulunda aynı özelliklere sahip Adil KARABULUT, Lütfi SALMANLI, Selman ARSLAN, Mehmet YAZAN, Lokman HAZER ve Ümmet DOĞAN gibi birbirinden kaliteli, donanımlı güzel insanlar var. Bu ekip köylerinin girişine Şekerpınar adında öyle bir çeşme yaptırmışlar ki, yoldan gelip geçen herkesin yürekten sundukları dualarını alıp  besleniyorlar.

Bu güzel insanlar Ankara’da yaşayan herkese memleket sevdası nasıl olurmuş, kültür faaliyeti nasıl yapılırmış, Yozgat nasıl temsil edilirmiş Yozgat kültürü ve Yozgat insanı nasıl yüceltilirmiş ispatlayıp, imrendirerek gösteriyorlar. Şivemiz, otantik dekorlarımız, etnografik aletlerimiz, insan değerlerimiz ve yöresel giysilerimizden görsel bir slayt yapmışlar. Tüm etkinliklerine koskoca şehirlerin bile oluşturamadığı muhteşem bir katılım sağlıyorlar. Salonun büyüklüğüne rağmen bir çok kişinin ayakta kaldığı Kumluca Arabaşı Gecesinde gösterdikleri misafirperverlikle sadece kendi köyleri değil tüm Yozgatımızın itibar kazandığına bizzat biz şahit olduk.

Saygın ve başarılı kişiliği ile Yozgat adını Türkiye’de gururlandırarak en çok duyuran değerimiz Nevşehir 1969 Spor Kulübü Teknik Direktörü Mesut DOĞRUTEKİN, Takım Sorumlusu Sami AKYÜZ, Sivil Toplum Platformlarının ünlü şahsiyeti Ailem-Der Başkanı Zeynep GÖKTAŞ ve Yönetim Kurulu, Prof. Dr. Kadirhan SUNGURLU, Anadolu Kadın Eğitim, Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği Başkanı Zübeyde OZANÖZÜ, 2016’da Yılın Bayan Sunucusu Ödülünü alan Bir Hoş Seda Programının yapımcısı ve sunucusu Spiker Seda DEMİR, CHP Kadın Kollarından Gülcan YILMAZ ve Saadet YILMAZ, Hasbeklilerin efsane Başkanı Mehmet DURNA, SGK Baş Müfettişi Ömer YURDAGÜL, ünlü şair Çankırılı Dursun DEMİRAY gibi bir çok renkli simanın iştirak ettiği gecede yanık havaların usta sanatçıları Hüseyin Öksüz ve Ozanların Kralı diye bilinen Kadir TUNCER sahne aldılar.   

Ak Partinin en fedakar emektarlarından Yerköylü İşadamı Ayhan ÇELİK ile Cumhuriyet Halk Partisinin en fedakar emektarlarından Yozgatlı İşadamı Bilal YILMAZ Kumlucalılar sadece burda değil heryerde göğsümüzü kabartıyor derken, Etimesgut Belediyesinin çok çalışkan Başkan Yardımcısı Halil ŞAHİNGÖZ ise siz bizim şahlanan  gururumuzsunuz dedi.  

Ben hep diyorum. Yozgat adını kullanarak temsil ve etkinlik yapan şahıs ve kurumlar önce kültürümüzü özümsemeli, kimlik ve kişilikleriyle güven vermeliler. Hitabet ve birikimleriyle ifade ve ikna yönleri kuvvetli olmalı diye. İşte Abdullah ASİLSOY ve ekibi insan kalitesi yüksek, onurlu, omurgalı ve görgülü insanlardan teşekkül üstün meziyetli samimi ve sadakatli bir ekip kurmuşlar. Köyünü, köylüsünü, Yozgatımızı, Türkiye’yi her yerde yücelterek anlatıyor, saygınlık kazandırıyorlar. Karşılamaları, uğurlamaları, ikramları ve güler yüzleriyle hepimizi onurlandıran bu insanlar, vefalı ve fedakar gayretleriyle her kesimden alkış alıyorlar. Zaten keramet sahibi bir evliyanın adıyla anılan köylerinin arabaşı gecesinde katılım binin üstünde olmasına rağmen ikramları arttı da taştı bile. Allah gönüllerine göre versin.

Abdullah ASİLSOY ve Yönetimi katıldıkları her programda bizim köyümüzden bir tane bile kötü insan gösteremezsiniz diyorlar. Hepsinin de ekmeği, yenilir, suyu içilir, sözüne güvenilir diyorlar. Köylülerinden ve Yozgatlılardan bahsederken ailesinden bir insanı över gibi övüyorlar. Bu kadar gönlü geniş, yüreği zengin has karaktere  sahip, yüce ruhlu insanların alınları öpülmez mi. 

Yozgatımız adına bize yaşattıkları onur ve gurur için Dernek Yönetimi ve Kumluca Köylülerine Ankara dolusu teşekkürlerimi sunuyorum. Ebediyete intikal etmiş tüm geçmişlerine ayrı ayrı rahmet, yaşayan değerleri ve geleceklerine sağlık ve selametler temenni ediyorum. Şunu bilmelisiniz ki, bundan sonra köyünüz, hepimizin baştacı ve herzaman gönlümüzde olacak. En samimi ve en güzel dualarımıza layıksınız. Sağolun, varolun.