YOZGAT, İl genelindeki yerleşim birimlerinin tamamında okul mevcut olunca, yaz döneminde bu okulların bakımı, onarımı, yenilenmesi, boyası, badanası çok ciddi maliyetler getiriyordu. O nedenle de, gelen ödeneğe bağlı olarak il genelindeki okulların aciliyet durumlarına göre bakım, onarımları yapılıyor, diğerleri bir sonraki yıla bırakılıyordu. 2003 yılında dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Cesim Ateş trafından 'Hızır Servis' adıyla kurulan, günümüzde ise 'Acil Onarım Ekibi' olarak çalışmalarını sürdüren gönüllülerden oluşan ekip ile sorun çözüldü.

2003 yılında Yozgat’ta kullanılamaz durumdaki 27 İlköğretim okulunun onarımı için Bayındırlık Birim Fiyatlarına göre 300 milyar liranın üzerinde bir rakam öngörüldü. Yeterli ödenek yoktu, belirlenen okulların üçte birinin ancak bakım, onarımı yapılabilecekti. Sorunu çözebilmek için proje hazırlanıp, uygulamaya konuldu. Dönemin Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Cesim Ateş, 11 köy, 16 merkez İlköğretim okulunun bakım ve onarıma ihtiyacının bulunduğunu belirterek, ‘’Bu okullarımızın bakım ve onarımını ihaleye çıkartıp, yaptırmaya kalksak, bütçemizdeki para yetmezdi. Ama bu okullarda da gerekli bakım ve onarım yapılmadan sağlıklı eğitim verilmesi mümkün olmazdı’’ dedi.

Müdür Ateş, sorunu çözmek üzere geliştirdikleri proje ile 300 milyarın üzerinde bir harcama ile yapılması öngörülen okulların, bakım ve onarımını 30 milyar liralık harcamayla tamamladıklarını söyledi. Milli Eğitim Müdürü Ateş, ‘’Gönüllülük esasına dayanmak üzere, Milli Eğitim Müdürlüğümüz emrinde çalışan ve kuruma gelmeden önce belirli meslekleri bulunan 18 kişilik bir bakım-onarım ekibi oluşturduk. 30 milyar liralık malzeme aldık. 11’i köylerimizde olmak üzere 27 İlköğretim okulumuzun onarımını tamamladık. Bu uygulama Türkiye’de ilk kez Yozgat’ta Valilik onayıyla yapıldı. Hızır servis adını verdiğimiz bu ekibimize süreklilik kazandıracağız. Ekipte yer alan personel ek ücret almaksızın, gönüllülük esasına göre çalışarak, eğitime katkıda bulunuyorlar’’ diye konuştu.

KURUMSALLAŞTI

2003 yılında Milli Eğitim Müdürlüğünde çalışan, daha önce elektrikçi, kaynakçı, duvar ustası, boyacı, su tesisatçısı, çatı ustası, demirci, sıvacı gibi personelden gönüllü olanlar belirlenerek, oluşturulan ‘Hızır Servis' ekibi sonraki yıllarda kurumsal bir yapıya kavuşturulup, ismi de 'Acil Onarım Ekibi' olarak değiştirildi. Dönemin Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Anadolu Lisesi alt kısmındaki depoları değerlendirip, ‘Acil Onarım Ekibi’ için atölye oluşturdu. Kapı, pencerelerin yapılıp, ahşap  sıraların, dolapların bakım onarımının gerçekleştirildiği marangozhane kuruldu. Bakanlık ve İl Özel İdaresi’nden okullar için tahsis edilen ödenekle malzemeler alındı, Acil Onarım Ekibi Yozgat İl Merkezi ve bağlı köylerinden başlattığı çalışmalarını ilçe ve bağlı köylerinde sürdürdü.

8 YILDA 11 MİLYON LİRALIK 
TASARRUF

2011 yılına gelindiğinde, Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan, öncelikle küçük inşaat işlerini yapan Acil Onarım Ekibi, yaptığı çalışmalarla 8 yılda devlete yaklaşık 11 Milyon lira tasarruf ettirdi. Acil Onarım Ekibi, 2003-2011 yılları arasında 327 okulun onarımını yaptı. Dönemin Yozgat Valisi Necati Şentürk, eğitim kurumlarında yapılması gereken tamirat ve bakım çalışmalarının kısa sürede yapılmasını sağlamak amacıyla kurulan Acil Onarım Ekibinin diğer illerde örnek olacak bir teşkilatlanma olduğunu söyledi. Şentürk, "2003 yılında kurulan bu ekip 2003-2011 yılları arasında 327 okulun onarımını başarı ile tamamlamıştır. Bu okullarda yapılan bakım ve onarım çalışmalarında 1 milyon 388 bin lira harcanmıştır. Bu çalışmaları bayındırlık fiyatlarına göre ihale usulü ile yapmış olsaydık maliyet yaklaşık 13 milyon civarında olacaktı. Oysa bunu biz sadece 1 milyon 388 bin liraya mal etmek suretiyle devletimize yaklaşık 11 milyon lira bir tasarruf sağlamış durumdayız" dedi.

2 MİLYON LİRALIK 
TASARRUF

Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, 2013 yılında Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Kartal ile birlikte Sorgun ilçesi Şahmuratlı köyünde atıl durumdaki ilkokulda yapılan bakım onarım çalışmalarını inceledikten sonra, okulların tatile girmesiyle bakım onarıma ihtiyaç duyulan 45 okulda çalışma başlattıklarını söyledi. Kuş, milli eğitim bünyesinde hizmet veren 16 kişilik acil onarım ekibinin yılın 12 ayı okulların bakım ve onarım ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtti. Kuş, “Öncelikle ekibimizi canı gönülden kutluyorum. Bu ekimiz sıfırdan bir bina yapacak tecrübeye ve donanıma sahiptir. Bu kapsamda il genelinde köy ve merkezlerdeki tespit edilen, bakım onarıma ihtiyacı olan 45 okulumuzun bakım onarımını okullar açılmadan tamamlamayı planlıyoruz. Bu çalışmalarda acil onarım ekimizi devletimize 2 milyon tasarruf sağlamış olacak” diye konuştu.

Kuş, Yozgat’ta hem bakanlığın hem de İl Özel İdaresinin ihale usulü yaptığı inşaatların bakım onarımlarının da olduğunu anlattı. Kuş, “Bunun dışında tamamı kendi ekimizden oluşan 16 kişilik bir acil onarım ekibimiz var. Bu ekibimiz 12 ay sürekli çalışmaktadır. Şu anda içinde bulunduğumuz bina sadece 4 duvardan mevcut olan bir bina görünümünde, haftaya bu okulumuz pırıl pırıl sıfırdan yapılmış gibi binaya kavuşacak. Penceresinden demir kapısına kadar bütün elektrik ve malzemelerin tümü acil onarım ekibi tarafından yeniden elden geçirilecek” ifadelerini kullandı. 

Kuş, 750 bin liralık malzeme aldıklarını, bu malzemelerle okulların bakım ve onarımını yaptıklarını kaydetti. Kuş, 72 ton boya, 100 bin kiremit, 100 ton çimento, 15 bin metrekare fayans aldıklarını, bütün bunları köy okulları, merkez ve İlçelere ulaştırıp, ihtiyacı olan bütün okullara malzeme dağıtımı yaptıklarını bildirdi. Kuş, ekibin bu yıl 45 okulda bakım onarım çalışması yaparak, okullar açılmadan okulları eğitim öğretime hazır hale getireceklerinin altını çizdi. 

28 MİLYON LİRAYA ULAŞTI

Acil Onarım Ekibi, okulların tadilatını yaparak, son 17 yıl içerisinde devlete 28 milyon liralık bir tasarruf sağladığı açıklandı. Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, acil onarım ekibinin hem ülke bütçesine hem de ildeki ekonomik girdilere büyük katkı sağladığını bildirdi. Yazıcı, Acil Onarım Ekibinin 12 kişiden oluştuğunu, çeşitli meslek guruplarından kendi yeteneklerine göre çalıştıklarını ifade etti. Yazıcı, ‘’Özellikle ilimiz genelinde dezavantajlı okullarımızın bakım onarım ve tadilat çalışmalarını gerçekleştiriyorlar. Öğrencilerimizin eğitimlerini iyi şartlarda sürdürmeleri için çalışmalarına halen fedakarca devam ediyorlar. Şu ana kadar Yozgat haricinde başka bir ilde bu çapta bir acil onarım ekibi yok. Ekibimiz şu ana kadar 28 Milyon liraya yakın bir katma değer sağlanmış durumda. Hem ülkemiz bütçesine hem de ilimizdeki ekonomik girdilere büyük bir katkı sağlıyor. Bu da bizim için bir gurur vesilesi arkadaşlarımızın bu katkısı” şeklinde konuştu.

İlk kurulan ekipte yer alanlardan bazıları emekli oldu, kalanlar da gün sayıyor.