KIŞ aylarında ister istemez yaşam temposu düşer ve eve ayrılan vakit artar. Soğuk havalarda, özellikle karlı ve yağmurlu havalarda hareketsizlik ve iş yapma isteği daha da azalır. 

Hipotiroidi hastalığında görülen halsizlik, yorgunluk, kilo alma, depresif ruh hali, isteksizlik gibi şikayetlerin özellikle kış aylarında olağan bir durum olarak düşünülmesi sağlık kuruluşuna başvurmayı geciktirebilir.  

Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışması nedeniyle tiroid hormonunun az salgılanmasıyla kendini gösteren bir sağlık sorunudur ve kadınlarda 4-8 kat daha sık görülmektedir. 

Çoğunlukla otoimmünite denilen bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırması ve harap etmesi sonucu oluşur. Ayrıca tiroid ameliyatı ya da radyoaktif iyot tedavisi alınması, doğuştan gelen hipotiroidi, hipofiz bezi sorunları, iyot tüketimin az olması, radyasyon maruziyeti, bazı ilaçların kullanılması, ailesel geçiş gibi faktörler hipotiroidi nedenleri arasında yerini alır.

Tiroid hormonunun can alıcı özelliği metabolizma üzerindeki etkileri nedeniyledir. 

Eksikliği durumunda günlük hayatı gerçek anlamda sıkıntıya sokabilir; halsizlik, yorgunluk, hareketlerde azalma,  depresyon ve mutsuzluk,  soğuğa tahammülsüzlük,  ödem,  terde azalma,  ses kısıklığı, kabızlık, kilo alma, unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kas güçsüzlüğü, kolesterol düzeyinde yükselme, insülin direnci, kan basıncı artışı, saçlarda ve kaşlarda seyrekleşme, ince-kırılgan saç ve tırnaklar, kalp hızında yavaşlama, libido kaybı, kansızlık, kadınlarda adet azalması veya yokluğu ve daha neler neler...

Çocuk veya ergenlerde çoğu klinik bulgu erişkindekilerle benzerdir. Ancak büyümede yavaşlama, diş gelişiminde gecikme, zihinsel gelişimde gerilik ve gecikmiş ergenlik gibi yaşamı ciddi şekilde etkileyecek sonuçlara yol açabilmesi nedeniyle gözden kaçırılması geri dönüşümü mümkün olmayacak sorunlara neden olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarını dikkatli gözlemlemeleri çocukların geleceği için oldukça önemlidir. 

Hipotiroidi hayata yeni başlayan bebeğin metabolik ve zihinsel fonksiyonları üzerinde etkili olduğu için özellikle bebeğin anne karnındaki döneminde ve erken bebeklik  döneminde hayati öneme sahiptir. Bu yüzden gebelik düşünen anne adayları ve gebe kalan kişilerin tiroid fonksiyonları takip edilmelidir.

Tiroid hormonlarının önemli metabolik süreçlerde görev alması nedeniyle vücutta farklı sistemlere ait belirti ve bulgular görülebilmektedir. 

Hipotiroidi tanısı alan kişilerde ihtiyaç durumuna göre hormon tedavisi verilir. Bu hastaların düzenli olarak doktor kontrolüne giderek, tetkik yaptırması ve dozlarını düzenletmesi gereklidir. 

Selenyum genellikle antioksidan fonksiyonuyla bilinir. Deniz ürünleri, yumurta ve karaciğer en çok bulunduğu besinlerdir. Tiroid ve diğer endokrin fonksiyonların düzenlenmesinde ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde de birçok rolü vardır. Bu nedenle diyetle iyot ve selenyum alımının yeterli olması da hastalığın yönetiminde önem taşımaktadır.

Sağlıkla kalın, mutlu kalın…