SEÇİM gecesi sonuçlar belli olduğunda sonuçları “HERKES MUTLU!” başlığı ile duyurmuştuk. Seçim sonuçları ile ilgili, Yozgat’ta hangi siyasi parti ne kadar başarılı veya başarısız oldu sorularının cevaplarını daha önceki yazılarımda kaleme almıştım.
Biz “Herkes mutlu” derken, yeni dönemde Yozgat seçmenin sandığa yansıyan görüşlerinin neredeyse tamamının Ankara’da temsil edilecek olmasından yola çıkmıştık.
Öyle de oldu…
Ak Parti’de oy kaybı yaşandı ve son seçime bakarak, 2 milletvekilinden oldu. Bunun değerlendirmesini birkaç kez kaleme aldığım için detaya girmeyeceğim.
Fakat “Nasıl oluyor da herkes mutlu? MHP’yi, CHP’yi anlıyorum da, 1 Kasım 2015 seçimlerinden yola çıkarak, Yozgat’tan Ankara’ya 2 vekil eksik götüren Ak Parti teşkilatı nasıl mutlu olabiliyor?” sorularına yanıt arayanlara cevabım: “Seçimleri Yozgat ölçeğinde değerlendirdiğimizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yozgat’tan 75,5 oy alması özellikle Ak Partilileri mutlu etti.” olabilir.
Ak Parti’de parti içi bir muhasebe yapılacak, çünkü önümüzde yerel seçimler var. Bunu ben söylemiyorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan söylüyor.
Geçtiğimiz hafta, "Önümüzde bir mahalli seçimler var, bu seçimlere kadar 24 Haziran'ın muhasebesini yapıp gereken adımları atmak durumundayız." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan teşkilatlarına, "24 Haziran'ı doğru analiz edemez ve gereğini yerine getiremezsek, her şeyden önce kendi ilkelerimizle, kendi geçmişimizle çelişmiş oluruz. Bugüne kadar böyle bir yanlışa hiç düşmedik, bugün de düşmeyeceğiz." mesajını verdi…
Cumhurbaşkanın bu sözlerinden yola çıkarak, seçimlerde beklenen başarıyı göstermeyen, başarısız olan teşkilatlardan hesap sorulacağını, haliyle Ak Parti Yozgat teşkilatının da bu parti içi sorgulamadan nasibini alacağını söyleyebiliriz.
Diğer tarafta, CHP Yozgat’tan 16 yılın ardından Ankara’ya milletvekili göndermenin heyecanını yaşıyor.
Ali Keven’den büyük bir beklenti var.
Keven, meclisteki yazışma adresini, telefon ve faks numaralarını sosyal medya hesabından paylaşarak, “Herkese kapım açık” mesajı verdi.
Ali Keven’in açıklamaları da bu yönde…
Yozgat’tan tekrar bir milletvekili çıkarmanın mutluluğunu yaşayan MHP’de genç milletvekili Ethem Sedef, seçimlerin hemen ardından teşekkür ziyaretleri yapmaya başlayıp, “Yozgat’la bağımı koparmayacağım.” mesajı verdi.
Velhasılıkelam, Yozgat’ın 4 vekilinden de beklentisi büyük…
Ak Partilisi, MHP’lisi, CHP’lisi umutlu.
Haliyle, Yozgat umutlu…
Yozgat’ı Ankara’da temsil edecek olan farklı siyasi partilere mensup vekillerin Yozgat’a ne kadar faydası olacak? Hangi milletvekili, mecliste Yozgat’ı ne kadar temsil edecek? Yozgat seçmeni hangi vekiline, ne kadar ulaşabilecek? Hangi vekil memleketi ile bağlarını koparmadan bir sonraki genel seçimlerde tekrar seçmen karşısına çıkacak?..
Vesaire, vesaire…
Soruları çoğaltabilirim.
Bugün farklı siyasi görüşte olan Yozgat seçmeninin mutluluğu da bu sıraladığım soruların cevaplarına bağlı.
Mutluluktan kastım, tabi ki öncelikle Yozgat’ın kalkınması, göçün durması, hatta göç alan bir Yozgat umududur.
Evet, renkli, çok sesli bir vekil listemiz oldu ve bununla birlikte umudu da arttı Yozgat’ın.
Yatırımcıyı Yozgat’a teşvik eden, istihdam arttıracak yatırımların yeni adresi olan, küçük bir memur şehri olmaktan uzaklaşıp, tarımda ve hayvancılıkta eski gücünü kazanmış, sanayileşmede adımlar atıp organize sanayisi yeni fabrikalara ev sahipliği yapan, göç vermekten kurtulup, göç almaya başlayan bir Yozgat istiyoruz…
Aslında çok şey istemiyoruz…
Bölgesel ve özel teşviklerle bunun ilk adımı atılabilir. Yozgat’a gelecek yatırımcıya verilecek özel teşviklerle özel sektörün dikkati Yozgat’a çekilebilir.
Yozgat, çevresinde gelişen ve büyüyen şehirlerin arasında erimekten kurtulabilir.
Kurtulabilir ama o şehirlerle aynı teşvikleri aldığı müddetçe Yozgat’ın şansı olmayacak.
Bugün Yozgat milletvekillerine düşen en büyük görev, bunların takibi olacaktır.
Yozgat’ın sıkıntıları belli, istekleri belli, yapılması gerekenler belli…
Zor değil, inanın zor değil…