HER birisinde farklı anıların yaşandığı Yozgat’taki tarihi konakların birbiri ardına yıkılıp, yerine ‘modernleşme’ adına yükselmeye başlayan beton yığınlarının, şehrin siluetini bozduğu gerçeği anlaşılmaya başlandığında iş işten çoktan geçmişti. 1977 yılında tarihi Karslıoğlu ve Nizamoğlu konakları Kültür Bakanlığı tarafından önce koruma altına alındı. Sonrasında istimlak edilip, restore ettirildi. Nizamoğlu Konağı Yozgat Müzesine dönüştürülürken, Karslıoğlu konağının alt kısmından çıkan su nedeniyle kullanıma açılamadı. Çürümeye başladı. Aynı dönem içerisinde Yozgat’ta bulunan tarihi konakların önemli bölümü yıkıldı. Tescili yapılan bazı binalar ise yıkılmaya yüz tuttu. 
Yozgat Valisi Amir Çiçek, ‘Yozgat’ta tarihi binalar tehlike yaratıyor’ başlıklı haberin ardından ‘Restore edildi çürümeye bırakıldı’ başlıklı Karslıoğlu Konağı ile ilgili haberlerim üzerine makam davet etti. Gittim. ‘Birlikte gezelim’ dedi, çıktık. Yürüyerek, yanan hamamın bulunduğu bölgeden tarihi konakları yüzeysel bakıp, ara sokaktan Karslıoğlu Konağına indik. İnceledi. ‘'Bunlar çok güzel, içlerine de bir girip bakmalı, korunup, gelecek kuşaklara aktarılmalı'’ dedi. Yozgat Valisi Amir Çiçek, Yozgat’taki tarihi konakların mevcut durumlarının belirlenmesini, envanterlerinin çıkartılması için Kültür Müdürlüğü’ne gerekli talimatları verdi.
***
Yozgat'ta yıkılmaya yüz tutan tarihi konakların restore edilip, çeşitli amaçlarla kullanılmasını sağlamak üzere bu kez devreye belediye girdi, çalışma başlattı. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, mülkiyeti hazineye ait olan Genç Osman dönemine ait tarihi Hayri İnal Konağı'nı 49 yıllığına kiralayarak, restore ettiklerini söyledi. Başer, Hayri İnal Konağı'nı Yozgat Evi olarak kültürel etkinlikler için kullanacaklarını belirterek, il merkezinde bulunan diğer tarihi konak ve yapıların da restore edilip, farklı amaçlarla kullanılması yönünde çalışma başlattıklarını ifade etti. Başer, Yozgat Valiliği ile ortaklaşa yürüttükleri çalışmalar kapsamında özel mülkiyet altındaki tarihi yapıların restore edilmesine çalışacaklarını bildirdi. Başer, ''Tarihi Hayri İnal Konağı'nın restore çalışmalarını tamamladık. Diğer tarihi konakları da restore ettireceğiz. Yozgat Valiliği, İl Özel İdaresi'nden kaynak aktararak Karslıoğlu Konağı'nın restoresini bu yıl gerçekleştirecek. İl merkezinde bulunan ve her biri 130 ila 200 yıllık olan diğer tarihi konak ve yapılar özel şahıslara ait. Bu yüzden müdahale şansımız yok. Mülk sahipleri bu tarihi yapıları restore ettirmek istemeleri halinde kendilerine gerekli desteği vereceğimizi ilettik. Restore ettiremeyecek olanlara ise teklif götürdük. Tarihi binayı belediyemize devretmeleri halinde kendilerine bina karşılığında istedikleri yerden arsa tahsis edebileceğimizi ilettik'' diye konuştu.
GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ
Yozgat Belediye Başkanı Başer, şehir merkezindeki tarihi konakların bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yıkılmaya yüz tuttuğunu, bu nedenle de görüntü kirliliği yarattıklarını bildirdi. Başer, bu konakların mutlaka restore edilmesi ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini de vurgulayarak, ''Belediye ve Valilik olarak biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Eğer mülk sahipleri de ikna olurlarsa bu tarihi yapılar Yozgat turizminin gelişmesinde önemli rol oynayacaktır'' ifadelerini kullandı. Başer, ''Hacı Kazım Dönmez, Hüsnü bey, Haşmet bey, Hacı Ozan, Salim bey konakları ile Yanan Hamam aynı bölgede yer almaktadır. Bu tarihi yapılardan bazılarının büyük bölümü yıkılmış, kullanılmayacak durumdadır. Mülkiyetle ilgili sorunu çözdüğümüz zaman bölgeyi kapsayacak şekilde bir proje hazırlayacağız. Tarihi Çapanoğlu Büyük Cami, Hayri İnal Konağı, Yozgat Müzesi, Karslıoğlu Konağı ve bu yapılar bir bütün olarak ele alındığında, yapılacak restore çalışmasıyla Yozgat evleri güzel bir görüntüye kavuşmuş olacaktır'' diyerek, geriye kalan tarihi yapıların korunup, gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik ateşin fitilini attı. 
ASKERLİK ŞUBESİ
Yozgat'ın Osmanlı dönemi tarihi eserleri arasında yer alan, Sultan 2. Abdülhamit Han döneminde yapılan, Askerlik Şubesi olarak kullanılan tarihi binada, restorasyon çalışması yapılması kararlaştırıldı. 2013 yılında tarihi eserle ilgi yapılacak çalışmalar için, TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Yasin Yıldız, aralarında Tarihçi Yazar İlber Ortaylı'nın da bulunduğu Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu 7 üyesi, Milli Saraylar Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanı Sinan Bölek, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı'yı ziyaret etti. TBMM’den aktarılan kaynak ile Tarihi Askerlik Şubesi binası restore ettirildi. 
CEPHANELİK BİNASI
Aynı günlerde 'Cephanelik' olarak bilinen tarihi yapının restore çalışmaları da gerçekleştirildi. Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, restorasyon çalışması tamamlanan tarihi cephanelikte incelemelerde bulundu. Yozgat'ta tarihi eser sayısını az olduğunu, elde olan eserlerin de en iyi şekilde korunmaya çalışıldığını belirten Yozgat Valisi Yazıcı, "Burada çok kötü durumda olan ve şu an içinde bulunduğumuz cephanelik için proje hazırlattık. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan projeleri geçti. Yaklaşık 100 bin lira harcayarak burasının onarımını yaptık" dedi. Onarım kadar tarihi alının değerlendirilmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Cephaneliğin bulunduğu alanın arsasının tamamına arkeoloji müze yapılmasını kararlaştırdık. Hatta bu arkeoloji müzesinin projesinin de cephaneliğin yapısına uygun tarzda bir proje yaptırabiliriz diye düşündük. Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdindeki çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu yıl burada, cephaneliği de bünyesinde bulunduracak şekilde proje hazırlayıp hazırlayıp burayı arkeoloji müzesine burayı dönüştüreceğiz" diye konuştu. Cephanelik yanındaki jandarma komutanlığı lojmanlarında ikamet edenlere yeni kentsel dönüşüm alanlarından yeni lojmanlar verileceğini vurgulayan Yazıcı, bu alanın şehrin güzelliğine yansıyacak şekilde ele alınacağını kaydetti. Tarihi Yozgat Lisesi restorasyonunun da yakın zamanda başlanacağına değinen Yazıcı, "Aslına uygun şekilde bahçesiyle, duvarıyla birlikte güzel bir tarzda dizayn edilecek. Kentimizde iki adet tarihi ahşap evi, yanan hamamı, yanındaki taş binayı da inşallah ilimizin kültürüne, turizmine hizmet edecek tarzda düzenleme yapacağız" şeklinde konuştu.