GEÇTİĞİMİZ salı günü Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında Yozgat merkez belediyesi için il başkanı Celal Köse’yi Ak Parti’nin başkan adayı olarak ilan etti.
Yozgat ile birlikte Ak Parti’de 23'ü büyükşehir, 37'si il olmak üzere 60 ilin belediye başkan adayları da belli oldu.
Açıklanan adayları incelediğimizde, 24 Haziran genel seçimlerinden sonra Ak Parti’nin belediye başkanlarında köklü bir değişime gittiğini görüyoruz.
Üç dönem kuralı önümüzdeki mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerde de işletildi fakat Yozgat gibi üç döneme takılmayan belediye başkanlarında da değişikliğe gidildi.
Bugüne kadar başkan adayları açıklanan 60 ilin 15’inde mevcut başkanlarla yola devam kararı alınırken, 6 eski bakan, 6 il başkanı ve 2 eski vali Ak Parti’de belediye başkan adayı olarak ilan edildi.
Tabi ki bu 6 il başkanının arasında Yozgat il başkanı Celal Köse de yer alıyor…
Açıklanan adaylar üzerinden şunu söyleyebilirim; Ak Parti’de genel olarak teşkilata dönüş hamlesi yapılmış. İl başkanları ve teşkilatlarda daha önce görev alan isimlere aday listesinde yer verilmiş.
Şu an yorum yapmak için erken. Ak Parti’nin teşkilata dönüş hamlesinin seçmendeki yansımasını ve gözlemlerimi ilerleyen haftalarda yorumlayabilirim.
Ak Parti’nin adayını ilan edilmesinin ardından haliyle Yozgat’ta gözler MHP’ye ve ittifak yapacağı konuşulan İyi Parti, CHP ve Saadet Partisi’ne çevrildi.
Fakat siyasi kulislerde ağırlıklı olarak Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan’ın nasıl bir yol izleyeceği konuşuluyor.
Kazım Arslan’ın aday gösterilmeyeceğini bilmesine rağmen Ak Parti’nin geçen haftaki grup toplantısına katılması ve sonraki gün Yozgat’ta düzenlenen aday tanıtım toplantısına katılması bile Arslan’la ilgili kulislerde konuşulanları etkilemedi.
MHP’nin merkezde Yozgat Belediyesinin hizmetleriyle ile ilgili yüz yüze anket çalışması yapmaya başlaması dedikoduların artmasına neden oldu. Çünkü yapılan ankette yöneltilen sorular mevcut belediye başkanı Kazım Arslan’ı doğrudan ilgilendiriyor.
MHP ayrıca bir de telefonla dijital anket de yapacak.
Muhtemelen yazım yayınlandığında bu anket de başlamış olacaktır.
Öğrendiğim kadarıyla telefonla yapılacak ankette “MHP’nin Yozgat belediye başkan adayı olarak kimi görmek istersiniz?” sorusu yöneltilecek ve hattın diğer ucundaki seçmene operatörün söylediği isimlerden seçtiği aday için tuşlama yapması istenecek.
Vatandaşa telefonla sorulacak isimler arasında Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, MHP’nin aday adayı Enver Kayalı ve Mehmet Erdemir’in olacağını duydum ama isimler henüz net değildi.
İsimlerin net olmamasının nedeni; MHP’nin Yozgatlıyla yüz yüze gerçekleştirdiği anket. Bu anketten çıkacak sonuçla isimlerde değişiklik yapılabilir.
Yarın bu telefon anketine Kazım Arslan ismi de eklenirse hiç şaşırmam doğrusu.
Kulislerde Kazım Arslan ve MHP’nin birlikte anılması normal fakat bu teoriler MHP ve Ak Parti arasındaki ittifaka takılabilir.
Malum, iki parti arasında yerel seçim ittifakı kuruldu. MHP İstanbul, Ankara ve İzmir'de aday çıkarmayacağını ilan etti.
Kazım Arslan başka bir partiden aday olmayı düşünür mü, düşünmez mi orasını bilmiyorum. Arslan henüz bu konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Fakat bildiğim bir şey var, o da; Başkan Kazım Arslan’ın görev süresi dolana kadar projelerini takip edeceği ve çalışmalarını sürdüreceği...
Zaten Kazım Arslan sosyal medya hesaplarından yaptığı ve yapımı devam eden belediye projeleri ile ilgili açıklamalar yapıyor.
Kazım Arslan’ın aday gösterilmediği için hâlihazırda devam eden bazı projeleri durduracağını ya da yarım bırakacağını ileri sürenler vardı. Fakat Arslan çalışmaları devam ettirerek bu dedikoduların önünü tıkadı.
Tabi bir yandan da MHP’nin eski başkanlarından Mehmet Erdemir’in ismi iyiden iyiye konuşuluyor.
Erdemir resmi başvuru yaptı mı bilmiyorum fakat genel merkezden olur beklediğini duymayan kalmadı. Son olarak, konunun henüz Bahçeli’ye ulaşmadığını, genel başkan yardımcıları nezdinde görüşmelerin sürdüğünü öğrenmiştim.
Geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi, MHP sürpriz yapabilir…
Daha vakit var.
Velhasılıkelam, YSK’ya aday listeleri sunulana kadar her an her şey olabilir.