YOZGAT, Türkiye'nin önemli tarım bölgeleri arasında sıralanıyor. Son yıllarda hayvancılık alanında ciddi gelişmeler yaşanıyor. Özellikle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından, hayvancılık alanında kurulan çiftliklere, mandıralara desteğin verilmesinin yanında, yapılan ödemelerin yerinde kullanılıp, kullanılmadığı, devamlılığı gibi konuları da yakından takip ediliyor olması, hayvancılık alanında ciddi gelişmeleri de beraberinde kaçınılmaz olarak getirdi. 

Devecipınar Projesi

Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, 2005 yılında projelendirilip, 2009 yılında açılışı gerçekleştirilen Başak Yem Fabrikası'na bağlı, 'Damızlık Düve Çiftliği'nin son durumunu gördü, bilgi aldı. Bu çiftliğin asıl amacı, Türkiye'de yaşanılan damızlık büyükbaş hayvan talebini karşılamaktı. Yurtdışından damızlık hayvanlar getirildi, yavruları alınıp, bütüldü. Ama istenilen noktaya getirilemedi. Açılış programında, Türkiye'nin damızlık büyükbaş hayvan ihtiyacının önemli bölümünü karşılayabileceği vurgulandı. Yozgat ile birlikte çevre illerden gelelecek taleplerin karşılanarak, bölgedeki büyükbaş hayvan varlığının, daha kaliteli ve bol hayvansal verimi olan ırklara dönüştürülmesine katkı sağlayacağı kaydedildi. 

Tarım Politikamız yok!..

Yozgat'ın kendisine özgü bir 'tarım politikası' bulunmuyor. Denilebilir ki; 'Devletin de böyle bir politikası yok!..' Doğrudur ama devlet politikası, yerel dinamiklerin 'sığınabileceği bir liman' olarak görülürse, o zaman gelişme imkanını bulamaz. Yani, siz kendi politikanızı belirleyip, uygulamaya koyduğunuzda, devle de kendi politikasını gözden geçirip, yeni bir politika üretmek üzere çalışma yapmak durumda kalacaktır. Yerel dinamiklerin politikasızlığı, devletin de politikalarını belirleme yöntemini 'deneme-yanılma' ile belirlemesine neden olmaktadır. Yozgat, eğer denildiği gibi Türkiye'nin tarım ve hayvancılık alanında önemli bölgelerinden birisi ise, eğer Yozgat tarım ve hayvancılık sektöründe söz sahibi olmak istiyorsa, kendi politikası kendi dinemikleriyle belirlemesinden başka çaresi yoktur. 

Amerika Kıtasını keşfetmeyeceğiz...

Tarım ve Hayvancılık sektöründe kendi politikamızı belirlememiz için, sıkça kullandığımız 'Amerika kıtasını yeniden keşfetmeye gedrek yok!' sözünü hatırlatmakta yarar var.  Zira yapılması gereken, tarım ve hayvancılık sektörünün aktörleri bir araya gelip, mevcut durumu, nelerin yapıldığını, neler yapılabileceğini tespit etmeye yönelik bir Arge çalışması gerekir.  Sonrasında bir birlik oluşturulup, ilk adımdan, son adıma doğru zincirin halkaları oluşturulmalıdır. İşte o zaman Yozgat'ta tarım ve hayvancılık alanında sektör oluruz, yoksa mevcut durumla yerimizde sayarız, ötesi olmaz...