TARIM ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), tarafından verilen mali desteklerle son yıllarda hayvancılık sektöründe önemli gelişmeler oldu. Hayvan varlığımız arttı. Her ne kadar besiciler girdi maliyetleri karşısında ciddi sorunlar yaşamış olsa da hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvan varlığı bakımından ciddi artış var. 

Hayvancılık sektörünü sıkıntıya sokan en önemli girdi yem. Yem maliyetlerinin yüksek olması hayvancılığın üretim maliyetlerini doğrudan etkiliyor. Maliyetlerin geriye çekilebilmesi için yem fiyatlarının düşürülmesi bekleniyor. Ama yem fiyatları düşmek yerine her geçen gün biraz daha artıyor. Hem dövize hem de talebe bağlı olarak devam eden artışların önüne geçilebilmesi için yem bitkileri üretiminin artırılıp, fabrika çıkışlı yem talebinin düşürülmesi gerekiyor. 

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre, Yozgat'ta ekilebilir alanların önemli bir bölümü nadasa bırakılıyor veya hiç ekilip, biçilmiyor. Bunun önüne geçebilmek amacıyla çeşitli projeler uygulanıyor. Devlet eliyle yapılan bu uygulamalar amacına ulaşması ise zaman alıyor. Bunun yerine birlik, kooperatif veya şirket benzeri bir oluşumun devreye sokulması gerekli, buna ihtiyaç var. 

Yozgat'ta atıl bırakılan topraklarda yetiştirilecek yem bitkileri, öncelikle oluşumda yer alan besicilere olmak üzere yem ihtiyaçları karşılanabilir. Fazlası pazara sunulup, üretime yansıtılması da planlanabilir. Üstelik yapılacak proje için farklı kurumlardan mali destek de alınabilir.

Eğer Yozgat, hayvancılık sektöründe arzuladığı hedefe ulaşmak istiyorsa ciddi bir çalışmaya ihtiyaç var. Sektörün birden fazla aktörü bulunuyor. Bu aktörlerin devreye girip, birlikte bir yol haritası hazırlayarak, sektör gelişirken, sürekliliği için adımlar atması gerekir. Gerekli adımların zamanında atılmasına ihtiyaç var. Eş zamanlı yapılacak çalışmalar sektörün gelişmesini sağlar. Gecikmeli atılan adımlar, sektörün gelişimini yavaşlatır,  yok bile eder.