Almanya’da yaşayan Yozgatlı Metin Ünaçan, kimya laboratuarlarında kullanılan cam malzemelerin birbirine sabitlenmesini kolaylaştıran yüksek güvenli ve maliyeti düşük kıskaç (kelepçe) geliştirdi.

            İki yıl önce büyük sanayi tüplerinin taşınmasını kolaylaştıran kapak icat eden Metin Ünaçan, şimdi de kimya laboratuarlarında kullanılan cam malzemelerin birbirine sabitlenmesini kolaylaştıran yüksek güvenli ve maliyeti düşük kıskaç (kelepçe) geliştirdi.

            Almanya'nın Dortmund kentinde yaşayan Yozgatlı Metin Ünaçan(41)önemli bir buluşa imza attı. Bir kamu kuruluşunda kimya teknisyeni olarak çalışan Ünaçan, kimya labortuarlarında kullanılan çeşitli cam malzemelerin birbirine sabitlenmesinde kullanılan kıskaç (kelepçe) geliştirdi. Bugüne kadar kullanılan bir çok kıskaç türünün dezavantajını geliştirdiği kıskaçla ortadan kaldıran Metin Ünaçan, önemli oranda tasarruf da sağladı.

            20 yıldır kimya teknisyeni olarak çalıştığını kaydeden 3 çocuk babası Ünaçan, bu alanda çığır açan ve Clipox adını verdiği buluşuna ilişkin şunları söyledi:

            "Laboratuarlarda cam malzemelerin birbirine tutturulmasında bugüne kadar kullanılan kıskaçlarda zor takılması, cam malzemeleri çizmesi, vertikal esnememesi, kimyasal maddelere dayanıksız oluşu gibi sorunlar yaşıyorduk. Asit ve benzeri kimyasalların konulduğu cam şişelerin kapaklarında ise emniyet sistemi bugüne kadar yoktu. Şişe devrildiğinde kapak kolaylıkla açılıyor, içindeki sıvı da dökülüyordu. Geliştirdiğimiz ürün ile 50 yıldır piyasada kullanılan kıskaçların dezavantajlarını ortadan kaldırdık. "

            Bir yıllık bir çalışmanın ardından geliştirdiği kelepçenin paslanmaz çelik tel malzemeden olduğunu belirten Metin Ünaçan, maliyeti de önemli ölçüde düşürmeyi başarmış. Piyasada kullanılan kelepçelerin 10 Euro civarında olduğunu kaydeden Ünaçan, kendi ürününün ise 2 Euro olduğunu söyledi. Konik, küresel, musluk ve şilifli şişeler olmak üzere 4 ayrı kategorideki cam malzemeler için çeşitli boyutlarda kelepçe geliştiren Metin Ünaçan, patentini alarak seri üretime başladığını belirtti. Avrupa'nın bir çok ülkesinde ürünün satılmaya başlandığını da kaydeden Ünaçan, hedefinin dünya piyasasına açılmak olduğunu ve bunun için bayilikler aradığını söyledi. İlgi duyanlar www. clipox. de adresinden Ünaçan'la irtibata geçebilirler.

            Metin Ünaçan, bir arkadaşıyla birlikte yaklaşık iki yıl önce de büyük sanayi tüplerinin taşınmasını kolaylaştıran kapak icat etmişti.

Editör: TE Bilişim