Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizler boşanmaları artırırken, evlenip yuva kurma hayalinde olanların sayısında da ciddi bir düşüş yaşandı. Yozgat gibi orta direk yaşantının sahip olduğu kentlerde evlilik sadece hayallerde kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı 2009 yılı evlenme ve boşanma istatistikleri, 2009'da yaşanan ekonomik krizin aile kurumunda derin sarsıntılar yarattığını gözler önüne serdi.        
    Kriz yılında boşanmalar patlama yaparken, evlenmelerde ciddi bir düşüş yaşandı. Kriz yılında evlenmelerdeki artış durmakla kalmadı, tersine yüzde 7.8 oranında düştü. Krizin asıl etkisi boşanmalarda kendisini gösterdi ve boşanmalar adeta patlama yaparak yüzde 14.5 arttı.
    TÜİK'in verilerine göre 2009 yılında boşanmalarda yaşanan artış, daha önceki yıllar ile  karşılaştırılamayacak kadar yüksek oldu. 2001-2009 yıllarını kapsayan verilere göre daha önceki yıllarda boşanma sayısındaki en yüksek artış yüzde 5.8 ile 2008 ve yüzde 5.4 ile 2005 yıllarında gerçekleşti. Boşanmalardaki artışın bir yıl içinde yüzde 5.8'den yüzde 14.5'e fırlaması, kültürel değişimle açıklanamayacak kadar hızlı bir  değişim.
    Artan işsizlik ve geçim sıkıntısının aile içinde huzursuzluk ve geçimsizlikleri ciddi ölçüde artırdığı anlaşılıyor.
KÂĞIT ÜZERİNDE
BOŞANMALAR
    Evlilik sayısında daha önce görülmemiş bir düşüş yaşanması da, sorunun kaynağının ekonomik kriz olduğunu gösteriyor. Evlilikte daha önceki düşüş, yüzde 6.3 ile 2001 krizinin hemen sonrasındaki 2002 yılında meydana gelmişti. 2009 yılında yaşanan ekonomik kriz, ekonominin yüzde 4.7 küçülmesine yol açarken işsizlik oranını 3 puanlık bir sıçrama ile yüzde 14'e çıkardı. Ayrıca, krizde boşanmalarda yaşanan artışta, borçlarını ödeyemediği için icralık olanların eşlerinden kâğıt üzerinde ayrılmalarının da etkisi olabilir.
YOZGATLI GENÇLER
EVLENMEK İSTEMİYOR!
    Boşanmaların en fazla, arttığı ve evliliklerin en fazla azaldığı yerlerin başını Doğu Anadolu kentleri çekiyor. Orta ve batı bölgelerinde ise işçi kentlerinin daha fazla etkilendiği gözleniyor. Boşanmaların en fazla arttığı illerin başını yüzde 48.5 ile Van çekiyor. Van'ı Bartın ile Bitlis izliyor. İşçi nüfusunun göreli olarak daha yüksek olduğu Karaman, Karabük, Antalya, Sakarya, Tekirdağ, Adıyaman gibi iller de boşanma oranının yüksek olduğu iller arasında yer alıyor.
    Evlilik sayısındaki düşüş açısından da benzer bir manzara gözleniyor. Evlilik sayısındaki düşüşte yüzde 23.3 ile Bayburt başı çekiyor. Burdur, Kırşehir, Yozgat, Denizli gibi orta ölçekli sanayi işletmelerinin etkili olduğu kentler de evlilik düşüşünde ilk sıralarda yer alıyor.
Editör: TE Bilişim