Yozgat Valiliği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan ''Arıcılık Yönetmenliği'' kapsamında, il genelinde bu yıl arı konaklamaları ve gezici arıcılık faaliyetleriyle ilgili alınması gereken tedbirleri belirleyerek, ilgili kurumlar uyarıldı.
     Arıcılık faaliyetleriyle ilgili alınması gereken tedbirleri içeren resmi yazı Yozgat Valisi Necati Şentürk imzasıyla kaymakamlıklara, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Belediye Başkanlığına, köy muhtarlarına, Çayıralan ve Akdağmadeni ilçesi Orman İşletme Müdürlükleri ile 80 ilin valiliğine, İl Emniyet Müdürlüklerine, Arıcılar Birliği Başkanlıklarına ve Ziraat Odası Başkanlıklarına gönderildi.
     ''İlimizde diğer illerden gelen arıcılardan kanun ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak geldikleri yerin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, İl ve İlçe Müdürlüklerinden alacakları arı nakil sağlık belgesi istenecektir'' denilen resmi yazıda, gezginci arıcıların konaklayacakları yer için, köy sınırları içerisinde ise köy muhtarlarından, belde sınırları içerisindeyse Belde Belediye Başkanlığından, ''2011 yılı içerisinde sınırlarımız dahilinde konaklamasında sakınca yoktur'' belgesini temin ettikten sonra, tarım müdürlüklerine 15 gün önceden müracaat ederek, konaklama izni talebinde bulunmaları, tarım müdürlüklerinin de mülk sahibi, özel, tüzel kişi ve kuruluşların da müsaadesini almaları gerektiği vurgulandı.
     Arıların telef olmasını önlemek, meydana gelebilecek trafik kazalarında arıların insanlara saldırmasını ortadan kaldırmak için konaklama yerlerinin ana yollardan en az 500 metre uzaklıkta bulunması, bölgenin flora durumu hastalık ve haşere durumları da dikkate alınarak iki konaklama yeri arasında en az 2 kilometre mesafenin olması gerektiği de ifade edilerek, şöyle denildi:
     ''Zirai mücadele yapılacak yerlerde ve çevresindeki arıcılar mücadele yapılacak kurum veya kuruluş ve şahıslar tarafından 7 gün önceden haberdar edilir. Ayrıca arıcılar TKB İl ve İlçe müdürlüklerinden zirai mücadele programı hakkında bilgi alacaklardır. Mevcut imkanlar ölçüsünde arılıkların ilaçlama yapılacak alanlardan uzak yerlerde bulundurulmasına özen gösterilir. Bu uzaklığın en az 6 kilometre olmasına dikkat edilir. İlaçlamada arıcılık yönetmeliğinde belirtiler hususlara uyulur.
     Orman içi veya kenarı konaklamalarda arıcılar ilgili orman teşkilatından yazılı izin belgesi alacaklardır.
     Gezici arıcıların almış oldukları sağlık ve nakil belgeleri geçerlilik süresi bir sezondur. Bu belgeleri konakladıkları yerin İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerindeki Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir.
     Arıcılarımız tarafından üretilen arı ürünleri ve arıcılıkla ilgili her türlü alet, makine, petek, bal mumu, arı hastalık ve zararlıları, arıcılık konusunda yetişmiş elemanlarca kontrol edilecek ve gerekli tedbirler alınacaktır.''
     Arıcıların, Bakanlığın ''Bal Eylem Planı'' talimatları doğrultusunda il ve ilçe müdürlüklerimizden alacakları ''Bal Üretici Ruhsat'' numaralarını daima üzerlerinde taşımak zorunda oldukları, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının ruhsat verdiği ilaçların dışında bal ve petekte kalıntı bırakabilecek maddelerin kullanılmasının yasaklandığı da vurgulanan yazıda, bal üretim belgelerinde naftalin ve antibiyotik kullananlar, glikoz bulunduranlar ve şekerden bal üretenler hakkında yasal işlem yapılacağına da yer verilerek, şöyle denildi:
     ''Gezginci arıcı gittiği yerde, yöre arıcılarını rahatsız edici çeşitli kimyasallar ile başkalarına ait olan arıların kendi kovanlarına cezbedilmesi gibi teknik yaklaşımlarda bulunamazlar. Bu gibi durumlar tespit edildiği zaman konaklama izni iptal edilecektir. Konaklama yerinde arıcılar kulübeleri ve kovanları üzerine yada gözle görülebilir herhangi bir yere oturma izni belgesinin suretini cep ve ev telefon numaraları ile adres bilgilerini bırakmak zorundadır.''
Editör: TE Bilişim