Rüzgar türbinleri üreten Ayetek, isimli firma Yozgatlı yatırımcılar arıyor.

     Şirketin ortaklarından Ekrem Karaçalı, yaptığı açıklamada, Ayetek'in, Wind Technik Nord ismindeki Alman şirketiyle yaptığı ortaklık ile piyasa değeri yaklaşık 1,5 milyon Avro olan ve dünyada çok az sayıda bulunan 250 kilowatlık rüzgar türbininin üretim lisansını satın alarak Konya'da üretimine başlayacaklarını açıkladı.

     Ekrem Karaçalı, türbinin bazı parçalarını Yozgat'ta üretme olanaklarını araştırmak ve Yozgatlı sanayici ve yatırımcılarla irtibata geçmek istediklerini belirtti.

     Karaçalı, yenilenebilir enerji yatırımı yapmayı planlayan Yozgatlı yatırımcıların büyük bir fırsat yakaladığını kaydederek, ''Bu yatırım konusunda Yozgat'ı tercih etmemizin en büyük nedeni rüzgar enerjisi yönünden önemli bir potansiyele sahip olmasıdır. Üstelik konuya ilişkin Yozgat'ta bazı çalışmalar yapıldığını da biliyoruz. Bizim şirket olarak ilk etapta üretmeyi planladığımız 250 kilowatlık Rüzgar Türbini dünyada çok az sayıda ülkede üretiliyor. AYE 250 ismini verdiğimiz bu türbinlerin bazı aksamlarını ise Yozgat'ta üretmeyi planlıyoruz. Planlarımızı uygulamaya koymamız durumunda Yozgat'ta iyi bir istihdam da yaratmış olacağız'' diye konuştu.

     Firmalarının Türkiye'ye yönelmesinde ''500 kilowatlık altı yenilenebilir enerji üretimi yönetmeliğinin'' çıkmasının büyük etken olduğunu ve bu çerçevede hazırladıkları projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını söyleyen Karaçalı, şöyle konuştu:

     ''Orta ölçekli rüzgar türbini üreticileri arasında dünyada kabul gören ilk 5 firmadan biri olan Wind Technik Nord firması ile ortaklık kurarak işe başladık. Türkiye'de ise bu alanda DNV tarafından sertifikalı olarak 20 yıldan fazla kendini dünyanın birçok yerinde kanıtlamış olan bir rüzgar türbininin üretimini yapan ilk şirket olduk. Bununla birlikte 10 yıldan fazla bakım ve onarım deneyimi olan bir teknik ekip oluşturduk. Rüzgar enerjisi bakımından oldukça iyi bir potansiyele sahip Türkiye orta ölçekli rüzgar türbinlerinde en büyük pazar olacak.''

Editör: TE Bilişim