Kadışehri İlçesi Kabalı Köyü’nde 3 yıl önce başlatılan ‘Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi’ne Bozok Üniversitesi de destek oldu. Projenin en önemli ayağını oluşturan nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla üniversite bünyesinde iki program açılması planlandı.

            Yozgat Valiliği ve Maliye Bakanlığı’ndan karşılanan mali destekle Kadışehri İlçesi Kabalı Köyü’nde meyve fidanlarının dikimi ile hayata geçen projeyi yerinde inceleyen Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, ilçe kaymakamı İsmail Şahin’le yaptığı görüşme neticesinde proje çerçevesinde iş gücü yetiştirmek amacıyla Akdağmadeni Meslek Yüksek Okulu’nda iki program açmayı hedeflediklerini söyledi.

            Üniversite senatosunun aldığı karar neticesinde projeye iş gücü oluşturarak destek olacağını belirten Uçar, Bahçe Tarımı, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programları Üniversitemiz Senatosunda kabul edilmiş ve onayı için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderildiğini kaydetti.

            Uçar; “Üniversitelerin bilimsel çalışmaları ve yetiştirdiği kaliteli insan gücü ile yerel ve ulusal düzeyde ekonomiye hizmet edecek bireyler yetiştirmesi temel amaçtır. Burada bölgesel anlamda ihtiyaç duyulan çalışma alanlarını baz alarak bölümleri Üniversitemiz fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu bünyesinde açıyoruz. Bu amaçla, Kadışehri ili Kabalı Köyünde yürütülen projenin ihtiyaç duyacağı yetişmiş insan gücüne katkıda bulunmak hedefimizdir. Akdağmadeni Meslek Yüksekokul  bünyesinde açtığımız Bahçe Tarımı, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programlarında mezun olacak öğrencilerimizin Kadışehri ilçemizde yürütülen bu proje başta olmak üzere yöresel ekonomik kalkınmaya hizmet edecek nitelikli bireyler olacağına inanıyorum. Böylelikle temel hedefimize hizmet etmiş olacağız” dedi.

            Projenin yörenin kalkınmasından ziyade birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden birini sunan önemli bir çalışma olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tamer Uçar şöyle devam etti: “Bugünün çiftçilerinin yarının sanayicileri, işadamları olacağını görmek zor değil. Yoğun mekanizasyon ve üretim sonrası tesislerle yatırımların önü açılmış olacaktır. Bu proje tüm Türkiye’ye örnek olabilecek unsurlar taşımaktadır. Burada özellikle Kadışehri Kaymakamı İsmail Şanlı Beyi, İlçe Belediye Başkanı Davut Karadavut Bey ve İlçe Tarım Müdürü Osman Günaydın Beyi, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Projenin Yozgat ili bazında tüm ülkeye katkısı aşikardır. Hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

            İlçe Kaymakamı İsmail Şanlı da Rektör Uçar’a verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Şanlı 2009 yılında başlayan projenin 2011 yılında ilk adımlarını atarak ağaçlandırma çalışmaları yaptıklarını söyledi.

            Toplam 1 milyon 100 bin TL maliyetli projenin öncelikli olarak üretime katkı sağlayarak, kurulacak fabrika ile istihdam alanı oluşturulacağına dikkat çeken Şanlı; “Desteklerinden dolayı Üniversitemiz Rektörüne teşekkür ediyorum. Çünkü projemiz yetişmiş kalifiye insan gücüne de ihtiyaç duymakta ve gelecek günlerde büyüyerek bu ihtiyacı da artacaktır.

            Proje meyvecilik sektörü olduğundan bağlı ve yan endüstri olarak soğuk hava deposu, meyve suyu, reçel fabrikası ve nakliye sektörü gibi bir çok alanı tetikleyip istihdam ve gayrisafi milli hasılaya katkı sağlayacaktır. Bu konuda Yozgat Valiliği, İl Özel İdaresi, Bozok Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Maliye Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Yozgat Sanayi ve Ticaret Odası, Kadışehri Belediyesi ve en önemlisi de Kabalı Köyü köylülerinin desteğini almış bulunuyoruz. Deveci Havzası meyvecilik entegrasyon pojesi aynı özelliklere sahip 175 bin dekar alanın bir başlangıcı olduğundan ne derece büyük ve profesyonel olduğunu sanırım siz de takdir edersiniz.

            Destek veren herkese teşekkür ediyor ve projemizin Yozgat için hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim