Türk Ocağı Yozgat Şubesi’nin Ramazan akşamlarına kattığı zenginlik devam ediyor. Akşam sohbetlerine “Aşk Meclisi” konusu ile katılan Doç. Dr. Ziya Avşar, aşk ve meclis sözcüklerinin önemine vurgu yaparak başladığı konuşmasında Şems ile Mevlana halvetleri üzerinden örnekler verdi.

            Ramazan sohbetlerinin mekanı olan Türk Ocağı’nda saz ustalarının ardından önceki akşam söz ustası Doç. Dr. Ziya Avşar’ı konuk etti. İlgiyle dinlenen sohbet gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

            Avşar, Aşk Meclisi konusunda önemli bilgiler aktardı. Yazma konusunda pasif kalındığına dikkat çeken Avşar, bu pasifliği yok eden eser ‘Mesneviden günümüze seslenen’ açıklamalar yaptı.

            “Baştaki mum şeklinde adlandırdığı Hz. Peygamber’in diğer mumları ateşlediğini belirten Avşar, Mevlana’nın babası ile hocası, dostu Şems’in benzer yönlerine dikkat çekerek, Türk milletinin faziletlerine değindi.

            Tasavvuf ve medrese kültürünün birleşimini yansıtan eser Mesnevi ile millet olarak bazı kalıpların yıkıldığını ifade eden Avşar, tarihe bir bütün olarak bakıldığında Alaaddin Keykubat’ın Anadolu’sunun, mutasavvıfları barındırması sebebiyle ayrı tuttuğunu söyledi.

            Avşar, Ahilik ve fütüvevet makamından önemli bilgiler aktardı. Mevlana eserinin sadece o dönemler için yazılmadığını oradan geçen 750-800 yıla rağmen geçerliliğini koruduğunu ifade eden bu hazine için bu tarz meclislere ihtiyaç olduğunu belirtti. 72 millete aynı gözle bakaya bu günün Avrupa’sından önce, Yunus’un Mevlana’nın vurgu yaptığını belirten Avşar dünyada problemlerin çözümü için Doğu’yu ve Doğu’daki eserleri ele almak gerektiğini belirtti.

Editör: TE Bilişim