Yozgat'taki tarihi konak ve evlerden 4'ünün daha restore edilebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan toplam 115 milyon lira ödenek tahsis edildi.

     Tarihi Yozgat Evleri ve Konaklarını Koruma, Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Ali Taşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il merkezinde restore edilmesi planlanan şahıslara ait toplam 22 tarihi ev ve konak tespit ettiklerini bildirdi.

     Bu ev ve konaklardan Bilal Yeşilkaya, Mehmet Eraslan, Fadime Yurdakul ve Abdullah Yiğitbaşı'na ait binaların restoresinin geçen yıl tamamlanarak, teslim edildiğini ifade eden Taşar, bu yıl ise toplam 8 eserin restoresini yaptırmak üzere proje çalışması yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

     ''Projelerini hazırladığımız 8 tarihi ev ve konaktan 4'ünün bu yıl restore edilebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü onay verdi. Toplam 115 milyon lira da ödenek tahsis etti. Bu tarihi yapıların restore çalışmasıyla ilgili mülk sahipleriyle sözleşmeler imzalanıp, rölöveleri hazırlanarak Kayseri Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğüne gönderdik. Yozgat'a gelecek olan teknik elemanlar binalarda inceleme yaparak, öncelikli olanları belirleyip, yer teslim tutanağı tutulduktan sonra da inşaat çalışmalarına başlanacak.''

     Taşar, bu yıl ilk etapta Sami Günaydın, Hasan Erkılıç, Mehmet Alıcı ve Mehmet Nuri Koldemir'e ait tarihi yapıların restore edileceğini, geriye kalan 4 tarihi yapının restoresinin yıl sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını vurguladı.

     Böylece yıl sonuna kadar Yozgat kent merkezinde tespit edilen özel mülkiyetteki tarihi 22 yapıdan 12'sinin restoresinin bitirilmiş olacağını dile getirerek, ''İl merkezindeki tarihi yapıların tamamlanmasının ardından ilçelerimizdeki tarihi yapıların restoresine yönelik çalışma başlatacağız.

            İlk etapta Akdağmadeni ilçesinde Bedri Bora evi, Sarıkaya'nın Akbucak köyünde ise Cem Cemil Öztürk'e ait tarihi yapının restore edilmesine yönelik çalışma başlattık. Bu iki yapının proje çalışmalarını tamamlayıp, kasım ayı içerisinde de bakanlığa teslim edeceğiz'' diye konuştu.

Editör: TE Bilişim