Çekerek ilçesinde kaba yem üretimini artırmak ve çeşitlendirmek amacıyla deneme amaçlı ekimi yapılan ''Sorgumx ve Sudanotu'' teknik elemanlar tarafından yerinde incelendi.

     İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Murat Yiğit, hayvan yetiştiriciliğinde son derece önemli olan kaliteli kaba yem üretimi için alternatif bitkilerden olan ''Sorgumx ve Sudanotu'' melezi yetiştirmek üzere deneme amaçlı ekim yapıldığını bildirdi.

     Deneme alanlarında yapılan kontroller sırasında bitkinin 15-20 santim boyuna ulaştığını kaydeden Yiğit, bitki boyunun istenilen seviyede olduğunu, gölgede kalan ekim alanlarında ise bitki boyunun çok kısa olduğunun altını çizdi.

     Ülkemizde ekimi giderek yaygınlaşan ''Sorgumx ve Sudanotu'' bitkisinin tek yıllık olduğunu da kaydeden Ziraat Mühendisi Murat Yiğit şu bilgileri verdi:

     ''Sıcak ve kurağa dayanıklı olan Sorgumx, Sudanotu ve bunların melezlerinin ot ve dane verimleri yüksektir. Yaz aylarında hayvanların yeşil yem ihtiyacını karşılayabilecek önemli bitkilerdendir. Yurdumuzda ana ürün veya ikinci ürün olarak ekimi yapılmaktadır.

         Sulanabilir tarlalarda yüksek verimli olan Sorgum ve Sudanotu'ndan yeşil yem, dane yem ve silo yemi olarak yararlanılır. Sorgum ve Sudanotu uygun yetişme koşullarında 6-7 kez biçilir ve toplam olarak 8-10 ton yeşil ot verebilir. Olukça faydalı ve verimli bu bitkiden Çekerek'li çiftçilerimiz faydalanmalı, üretimini yaygınlaştırmalıdır.'

Editör: TE Bilişim