Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından düzenlenen toplantıda pancar üreticilerine ''Şeker pancarında kalite ve verimlilik'' anlatıldı.

     Belediye Kültür Salonundaki toplantıya, Merkezi Belçika'da bulunan Sesvanderhave Şirketi yetkililerinden Dr. Muzaffer Adıyaman konuşmacı olarak katılırken, Sorgun İlçe Tarım Müdürü Murat Türkmen, Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü Akif Ulukaya, Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Yılmaz Ayaslı, Sorgun Bölgesi Zirai Danışmanları ve pancar üreticileri de toplantıda hazır bulundu.

     Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Yılmaz Ayaslı toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ''İki yıllık süre içinde dört büyük çaplı eğitim semineri yaptık. Bu seminerler sonunda yörede daha önce 4 çeşit buğday ekimi yapılırken şimdi 19 çeşit buğday ekimi yapılmaktadır. Geçen yıl başlattığımız nohut üretimi çalışmalarından çok olumlu sonuç aldık. Bu yıl da değişik bir nohut cinsi ekimi başlatacağız'' dedi.

     Dr. Muzaffer Adıyaman ise, Yozgat'ın Türkiye'nin en kaliteli şeker pancarını üreten bir il olduğunu belirterek, şeker pancarının havadan karbondioksit, topraktan da su ve karbondioksit alarak, çevresine bir ormanın 3 katı kadar oksijen yaydığını belirtti.

            Adıyaman, ''Bu bakımdan da çok önemlidir. Yozgat bölgesi pancarı diğer bölgelerden daha kalitelidir. Ancak iyi ve kaliteli ürün alabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunların başında dönüşümlü ekim gelmektedir. Aynı tarlaya üç yıldan daha az aralıkla şeker pancarı ekilmemelidir. Aksi takdirde; Kök yanıklığı Rhizomania, Kök Çürklükleri, Cercospora, Küsküt, Nematod zararı artar ve verim de önemli oranda düşer'' diye konuştu.

Editör: TE Bilişim