Türkiye’nin önemli pancar üretim merkezlerinden olan Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi’nde çiftçi, seçim öncesi pancar kotalarının kaldırılmasını, en azından yurt dışından getirilen tatlandırıcıların miktarının azaltılarak, kotalara ilave edilmesini istiyor.

            Ankara’daki siyasetin merkezi Anadolu’ya kaydıkça verilen vaatlerin yelpazesi de genişliyor. Geçtiğimiz hafta sonu ağırladıkları CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Pancar kotalarını kaldırma’ vaadi, çiftçinin pancar kotası sorununu bir kere daha gündeme getirdi. ‘Bizim sorunumuzu iktidar milletvekillerinden başkası çözemez’ diyen pancar üreticisi, seçim öncesi tarlasından siyasetçiye önemli mesajlar verdi.

KOTA SORUNUNU

İKTİDAR ÇÖZECEK

            CHP Genel Başkanı’nın ilçe meydanında ortaya attığı pancarda kotayı kaldırma vaadini değerlendiren aynı zamanda pancar üreticisi olan Boğazlıyan Pancar Ekicileri Derneği Başkanı Halil İbrahim Şener; “Kota sorunu yeni bir sorun değil, bu sorunu iktidar milletvekillerinin çözeceğine inanıyoruz” dedi.

            Pancar kotasının pancar yetiştirme izni, yani Şeker Üst Kurulu tarafından belirlenen ve her fabrikaya belirli tonajda verilen miktar anlamına geldiğini belirten Şener, pancar kotasının her bölgenin üretim kapasitesine göre yeniden ayarlanması gerektiğini söyledi.

FAZLASINI DEĞİL

KARARINI İSTİYORUZ

            Şener, pancar üretim kotasında çiftçinin ekeceği alandan fazlasının değil, ekim kapasitesine uygun olanının gerekli olduğunu söyledi.

            “Vatandaşın tarlası var, suyu var, yatırım yapmış. Bizim burada da en iyi pancar oluyor. Siz tutup da bu vatandaşa bin ton kota verirseniz bu adam tarlanın yarısını ekemez” diyen Şener, tatlandırıcılar konusunda yeni uygulamalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

            Şener şöyle konuştu: “Kota tatlandırıcılar dediğimiz tatlandırıcılar yüzünden konuluyor. Tatlandırıcıların çoğu da ithal kökenlidir. Türkiye piyasasına ithal kökenli tatlandırıcılar giriyor.

            Tatlandırıcı miktarı azaltılırsa, kotalar da artar. Çiftçinin korunması için pancar kotasının kaldırılması gerekiyor. Şeker pancarından üretilen şeker sağlığa zararlı değildir, ekonomiktir. Dışarıdan gelen tatlandırıcılar kansorajen etkiye sahiptir.

            Pancar üreticinin önündeki en büyük engel kota sıkıntısıdır. Girdi fiyatları yüzde binlere varan bir artış yaşanıyor, ürün fiyatları yüzde 30’lara varan kayıp yaşıyor. Dolayısıyla memleket ekonomisi büyük bir kayıp yaşıyor. Bu konuda en büyük kaybı Boğazlıyan ilçesi yaşıyor. 2001-2002 yıllarında en çok gelir sahibi ilçelerden 2. sıraya gelen Boğazlıyan bu gün büyük bir gelir kaybı ile karşı karşıya. Bu işi iktidar milletvekilleri çözecek, buna inanıyoruz” dedi.

PANCAR KOTASI ÖZEL VE TEMEL SORUNLARLA

KARŞIMIZA ÇIKIYOR

            Boğazlıyan’da yılda 2 bin ton pancar ürettiğini söyleyen Zinnuri Eser de şekerdeki tatlandırıcı miktarının azaltılması gerektiğini düşünüyor.

            Yılda 2 bin ton pancar üretimi yapan Eser, Türkiye genelinde pancar kotalarının çiftçi için ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

            Pancarda kotanın özel ve temel sebeplerinin olduğunu ifade eden Eser; “Özel sebep Boğazlıyanla ilgili. Boğazlıyan için pancar vazgeçilmez ürün. Türkiye de genelinde genel sorun var. Türkiye de tatlandırıcı oranı yüzde 17. Bu da pancar kotasından kesilip tatlandırıcıya veriliyor. Tatlandırıcının tamamı ithal ürün. Bizim çiftçimizden alınıp başka ülkelerin çiftçilere veriliyor. Burada yüzde 2 ye indirilmesi gerekiyor.

            Yüzde 15 kota sorununun artırılması lazım. Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifinin veya Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nın 2 milyon ton kotası üretime yetmiyor.

            Bu bakımdan kota sıkıntısı var. Kotanın kaldırılması ülkede genelinde çiftçileri rahatlatıyor” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim