Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Adnan Menderes Gülbaş, Salı gününü Çarşamba’ya bağlayan gece idrak edilecek olan Mirac Kandili’nin kutsal bir gece, müminlerin miracı olduğunu söyledi.

            Mirac Kandili münasebetiyle yazılı bir mesaj yayımlayan Gülbaş; “Gece yürüyüşü manasına gelen ‘İsra’ hadisesi, Cenab-ı Allah’ın bir gece Hz. Muhammed Mustafa ’ya (s.a.v) ayetlerinden bir kısmını göstermek üzere, Mescid-i Haram’dan, Mescid-i Aksa’ya kadar lütfettiği yolculuktur” dedi.

            Mirac Kandili’nin Kur’an-ı Kerim’in İsra Suresi’nin 1’inci ayetinde; “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir” ifadesiyle yer bulduğunu söyleyen Gülbaş; “Yukarı çıkmak, yükselmek, yukarı çıkmayı sağlayan araç anlamındaki Miraç, İsra’ nın ardından Resullulah’ın (s.a.v), Allah’ın izniyle daha önce kimseye nasip olmayan makamlarda yükselmesi, aklın hiçbir şekilde vakıf olamayacağı bilgilere erişmesi olarak bizim sınırlı idrakimiz ile açıklanabilir. Miraç olayı mütevatir hadisler derecesinde  kesinlik ve katiyet ifade etmektedir.

            Hz. Peygamberimizin (s.a.v) ilahi bir lütuf ile mazhar olduğu miraç gecesinde, namaz tüm Müslümanlara farz, kendi ifadesiyle ‘Müminlerin miracı’ kılınmıştır.

            Miraç hadisesinde namaz her Müslüman’ın kulluğunun gerekliliklerini yerine getirebilmesi, manevi makamları kat edebilmesi için, bir bereket ve imtiyaz olarak tüm müminlere Cenab-ı Allah tarafından lütfedilmiştir” dedi.

            “Bu nedenle namaz başta olmak üzere tüm ibadetler, sadece bedenen uygulanan ibadet olarak değil, derin bir iç bakış, Allah-u Teâlâ’nın sonsuz hikmet ve rahmeti karşısında duyulan acz ve minnet duyguları ile Allah’ın huzurunda yapılan kulluğun ifadesi olarak görülmeli ve yaşanmalıdır” diye devam eden açıklamasında Gülbaş, şunları söyledi:

            “Böyle bir şuur, insanı daimi olarak manevi duygular ile besleyecek ve dinç tutacak, yaratılışının gayesini ve görevlerini hatırında tutmasını sağlayacaktır.

            Miraç Kandili olarak mübarek kılınan bu gece ise, kişinin kendini sorgulaması, kulluğunu ve her daim Allah’ın gözetiminde bulunduğunu hatırlaması, çok bağışlayıcı ve merhametli Cenab-ı Allah’tan af dilemesi için özel bir fırsat ve rahmettir.

            Bu sayede her Müslüman bu kutlu geceyi dünyanın heva ve heveslerinden sıyrılıp bağışlanmayı, Allah’a teslim olan kullardan olmayı umud ederek, af dilekleri ve dualar ile geçirmeli, değerlendirmelidir.

            Bu duygu ve düşünceler ile Yozgat Ülkü Ocakları İl Başkanlığı olarak milletimizin ve tüm İslam dünyasının Miraç Kandilini kutlar, bağışlanma ve dualar ile hayırlara vesile olmasını Yüce Rabb’imizden temenni ederiz.”

Editör: TE Bilişim