Okul öncesi eğitimin önemine dikkati çekmek amacıyla düzenlenen şenliğe Yozgat il merkezinde bulunan Anaokulu ile ilköğretim bünyelerindeki ana sınıflarında eğitim gören öğrenciler velileriyle birlikte katıldı.

     Şenlikte minik öğrenciler düzenlenen yarışmalara katılıp, hediyeler kazanırken, miniklerden oluşan halk oyunu ekibinin gösterisi beğeniyle izlendi.

     Futbol sahası ortasına serilen rulo kağıtlar üzerine çocuklar toplu halde resim yapmaya çalışırken, renkli görüntüler oluştu. Kimi çocuklar sevindi, kimi çocuklar ilk kez gördükleri kalabalık karşısında şaşırdı, kimileri ağladı.

OKUL ÖNCESİ

EĞİTİMİN ÖNEMİ

            Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, ''Okul öncesi eğitimin, doğumdan ilköğretim yaşına kadar çocukların gelişim özellikleri, bireysel farklılıkları ve yetenekleri göz önüne alınarak, çocukların sağlıklı biçimde fiziksel, duygusal, dil sosyal ve zihinsel yönden gelişimini destekleyen sistemli bir eğitim'' olduğu vurgulanarak, okul öncesi eğitimin önemine değinildi.

            Okul öncesi eğitimin temel amacının, çocukların bedensel, zihinsel, duygusal gelişimiyle, iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak, onları ilköğretime hazırlamak, şartları elverişsiz çevrelerden ve ailelerden gelen çocuklar için ortak bir yetiştirme ortamı oluşturmak, çocukların Türkçe'yi doğru ve güzel konuşmasını sağlamak olduğu bildirilen açıklamada, ''Erken çocukluk adı verilen 0-6 yaş arası dönem, çocuğun en hızlı geliştiği dönemdir.

            Beyin gelişiminin yüzde 70'i 0-4 yaş arasında tamamlamaktadır. İlköğretim çağındaki çocukların yüzde 70'i okula hazır başlıyor.

            Oysa yapılan araştırmalar gösteriyor ki, okul öncesi eğitim alan çocuklar diğerlerine oranla hem yaşamda hem de okulda çok daha başarılı durumdadır'' ifadeleri kullanıldı.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN

YARARLARI

     Okul öncesi eğitimin, çocukların uzun vadede daha üretken, daha yaratıcı ve sorun çözmede daha yetkin olmalarını sağladığının altı çizilen açıklamada, okul öncesi eğitimin yararları ise şöyle sıralandı:

     ''Dilsel, zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal açıdan gelişmiş çocuklar okula hazır olur, daha rahat uyum sağlar. Böylelikle ilköğretim kalitesi yükselir. Okula hazır çocukların sınıfta kalma ve okulu terk etme oranları düşer. Bu da maliyetleri azaltır. Toplumdaki vasıflı çalışan sayısı artar, yükselen üretim ekonomik yarar getirir. Toplumda suç oranı düşer. Sosyo ekonomik ve cinsiyete dayalı eşitsizliklerin etkisi hafifler. Kadınları işgücü katılımları ayrıca çalışma verimliliklerini arttırır. Sağlıklı ve iyi beslenen çocukların ölüm oranları düşer.

            Geleneklerin nesilden nesile aktarılmasına, oluşması istenen yeni değerlerin tohumlarının atılmasına olanak tanır.''

Editör: TE Bilişim