Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta 2004 yılından itibaren uygulamaya konulan ''Meyveciliği Geliştirme'' projesi kapsamında bugüne kadar il genelinde 2 bin 180 dekar alanda meyve bahçeleri tesis edilirken, Kadışehri ilçesinde 5 bin 400 dekar alanda kurulmaya çalışılan meyve bahçesine dikimi yapılan fideler çiçek açtı.

     AA muhabirinin Valilik kaynaklarından derlediği bilgilere göre, Yozgat'ta tarım sektöründeki ürün çeşitliliğini artırmak, çiftçileri pazar sorunu bulunmayan, ihracata yönelik ürünlere yöneltmek amacıyla Valilik tarafından hazırlanan ''Meyveciliği Geliştirme'' projesi 2004 yılından itibaren uygulamaya konuldu.

     Geçtiğimiz yıl sonuna kadar 990 dekar alana elma, 240 dekar alana kiraz, 345 dekar alana bağ çubuğu, 475 dekar alana vişne, 70 dekar alana ayva, 60 dekar alanda da armut bahçesi olmak üzere toplam 2 bin 180 dekar alanda meyve bahçesi ve bağ tesis edildi.

     Bu yıl ise 940 dekarda elma, 24 dekarda armut, 44 dekarda kiraz, 51 dekarda bağ olmak üzere bin 87 dekar alanda yeni meyve bahçelerinin kurulması için çiftçilere fidan dağıtımı yapıldı.

''ENTEGRASYON

PROJESİ''

     Yozgat'ta yürütülen meyveciliği geliştirme projesine Kadışehri Kaymakamlığı da hazırladığı ''Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi''yle katıldı.

     Kadışehri ilçesinin Kabalı Köyünde toplam 10 bin 920 dekar alanda kurulması planlanan meyve bahçesinin ilk etabını oluşturan 5 bin 400 dekar alanda bu yıl ilkbahar döneminde dikimi yapılan meyve fideleri çiçek açtı.

     Kadışehri Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, Kadışehri Belediyesi, Halıköy Beldesi Belediyesi, Ziraat Odası, Kabalı Köyü Sulama Birliği Kooperatifi tarafından oluşturulan ''Bozok Tarım Ürünleri Üretim Paketleme ve Ticaret Anonim Şirketi'' aracılığı ile temin edilen 50 bin adet kiraz, 350 bin adet yarı bodur ve tam bodur elma fidesi 5 bin 400 dekar alanda toprakla buluşturuldu. Fidelerin bu yıl meyve vermeden çiçeklerini dökeceği, önümüzdeki yıldan itibaren ise ürün alınmaya başlanılacağı, üçüncü yıla gelindiğinde ise alınan ürünlerin ihraç edilebileceği bildirildi.

Editör: TE Bilişim