Türkiye genelinde yüzlerce belediyede yaşanan memur maaş krizine Başbakan Erdoğan el attı. Yozgat'ta da bazı ilçelerde de maaş alamayan belediye işçilerinin yaşadığı dramlar sık sık gündeme geliyordu.
    Kimi belediye 30 aydır, kimisi 24 aydır memuruna maaş ödemiyor. 657 sayılı Devlet Memurları yasasına tabi olmalarına rağmen belediyelerde çalışıp maaş alamayan memurlar var. Öyle ki Adıyaman Sugözü Belediyesi'nde çalışan memurlar bugüne kadar hiç maaş almadılar.
    Başbakan Erdoğan, memur çalışanlarına maaş vermeyen belediye başkanlarını uyaracak. Türkiye genelinde yüzlerce belediyede yaşanan memur maaş krizine Başbakan Erdoğan el attı.
    Başbakanlık tarafından hazırlanan genelge taslağında ilgili kanuna titizlikle uyulması ve maaşlarını alamayan kamu görevlilerinin aylıklarının öncelikle ödenmesi istendi. Genelgenin yayınlanmasıyla Ankara, Siirt, Aksaray, Şanlıurfa, Tokat, Kütahya, Yozgat, Adıyaman, Isparta, Erzincan, Bitlis, Muğla, Niğde, Çorum, Amasya'da çalışan yüzlerce memura maaş umudu doğdu.
YAZICI TASLAĞI GÖNDERDİ
    Devlet Bakanı Hayati Yazıcı imzası ile memur konfederasyonlarına gönderilen Başbakanlık Genelgesi Taslağı, 2010 yılı toplu görüşme sürecinde mutabakata varılan konularla ilgili hazırlandı.
    Bem-Bir Sen Başkanı Mürsel Turbay, yerel yönetim çalışanlarını aileleri ile birlikte zor durumda bırakan belediyelerle ilgili olarak yıllardan beri girişimde bulunduklarını anımsattı. Konuyu hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, hem de Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'ya sunduklarını belirten Turbay:
     “Yayınlanacak bu genelge ile belediye başkanlarının maaş sıkıntıları için çözüm üreteceklerine ve ayak diremeyeceklerine inanıyoruz. Yürürlükte bulunan İçişleri Bakanlığı genelgesine uymayan belediye başkanları, umarız bu sefer Sayın Başbakan tarafından yazılı olarak yapılan bu uyarıyı dikkate alacaklar ve belediyelerde çalışan kamu personelinin bu mağduriyetlerini gidereceklerdir. Sendikamız Sayın Başbakanın bu konuya el atmasını defalarca çeşitli platformlarda dile getirmiştir. Konunun çözüleceğini umut ediyoruz ” dedi.
İŞTE O MADDE:
    Taslakta aylardır maaş alamayan belediye memurlarına umut doğuran madde şu şekilde yer aldı:
    1- Belediyelerde çalışan ve aylıklarını zamanında alamayan kamu görevlilerinin aylıklarının zamanında ve öncelikle ödenmesini amir  5393 sayılı Kanun'un 49. maddesi hükmüne titizlikle uyulacaktır.
    2010 yılı toplu görüşme mutabakatına bağlı olarak taslakta yer alan diğer düzenlemeler ise şöyle sıralandı:
    2- Katılımcı ve demokratik yönetim anlayışının gerçekleştirilmesi ve şeffaflığın sağlanması açısından kamu personelini ilgilendiren lojman, kreş vb. sosyal haklara ilişkin olarak yapılan çalışma ve komisyonlara, uygulamanın kapsamına giren kurum, birim veya işyeri bazında  en çok üye kaydetmiş sendikadan bir temsilcinin katılımına imkan sağlanacaktır.
    3- Disiplin hükümlerinin uygulanmasına yönelik olarak:
    a. 657 sayılı kanuna tabi kurum ve kuruluşlarda 2005 yılında yapılan düzenlemeyle gerçekleştirildiği gibi  399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi personel istihdam eden kuruluşlarda çalışan kamu görevlilerinin üyesi olduğu sendikanın temsilcisinin de disiplin ve yüksek disiplin kurulu çalışmalarına katılmalarına imkan sağlanması,
    b. Disiplin soruşturmalarının mümkün olan en kısa sürede tamamlanması,
    c. Disiplin soruşturmasını gerektiren fiil ve hallerin neler olduğunun tereddüde yer vermeyecek şekilde savunmanın alınmasına ilişkin süreçte kamu görevlisine bildirilmesi ve savunma hakkının kullanımında etkinliğin sağlanması amacıyla gerekli tedbirlerin alınması,
    d. Disiplin kurullarının kararlarına esas toplantılarda tutanak tutulması hususlarına azami özen gösterilecektir.

Editör: TE Bilişim