Yozgat’ın ‘Halk Edebiyatı alan araştırması’nı yapmak üzere gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan uzmanlar, Şefaatli ve Yenifakılı’da ‘Kaynak kişi’ bulunmadığı için bilgi alamadı. İlin halk edebiyatı zenginliklerini resmi kaynakta bir araya getirmek için günlerdir kenti karış karış gezen uzmanlar iki ilçeden ‘Kaynak kişimiz yoktur’ yanıtı aldığı için gidemedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Halk Edebiyatı Şube Müdürlüğü’nün 8-17 tarihleri arasında Yozgat’ta yapmayı planladığı ‘Halk Edebiyatı alan araştırması’ sırasında iki ilginç olay yaşandı. Gittikleri yerlerde kentin geçmişini yansıtan, bilgi sahibi insanlarla görüşen dört kişilik uzman ekibe Şefaatli ve Yenifakılı’dan kaynak kişimiz yok yanıtı verildiği ortaya çıktı.

            İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün daveti üzerine Yozgat’a gelen ve 8 Temmuz’dan bu tarafa il merkezi de dahil olmak üzere 13 ilçede “Mani, türkü, destan, hikaye, efsane, atasözleri, lakaplar, deyişler ve aşıklık geleneği” üzerine derlemeleri araştıran ekip hafta sonunu Yozgat’ta ayırdı.

YAŞAYAN TARİHİ

DİNLİYORLAR

            Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Halk Edebiyatı Şube Müdürü Saniye Yıldırım, Hüseyin Demir, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden İskan Altın ve Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Koç, Yozgat’ı karış karış gezerek, yörede bulunan köy muhtarı, eski fıkra, destan, hikaye ve olayları hatırlayan yaşayan tarihlerle bir araya gelip yazılmamış halk edebiyatını kaleme alıyor.

ŞEFAATLİ VE

YENİFAKILI’DA KAYNAK KİŞİ YOK MU?

            Hafta sonu Yozgat’ta YOSİAD Başkanı Mehmet Saygı’nın bürosunda Yozgat’ın geçmiş tarihine dair bilgi sahibi olanlarla bir araya gelen ekip, Şefaatli ve Yenifakılı’da bilgi verecek kaynak kişi olmadığı yanıtını aldığı için bu ilçelere gidemedi.

            Tespit edilen kaynak kişilerden fıkra, ata sözü, bilmece, bulmaca, lakap, hikaye ve halk şiirlerini dinleyen ekibe ziyaret ettikleri yerlerde genellikle Halk Eğitim Merkezleri, muhtarlar, geçmişi hatırlayan, bilgi sahibi ehil insanlar ışık tutuyor.

Aynı ışık iki ilçeden gelmeyince bakanlık yetkilileri Şefaatli ve Yenifakılı’ya gitmedi. Bakanlık yetkililerinin iki ilçeye gidememesinin diğer bir gerekçesi de araç sıkıntısı olarak gösterildi. Yozgat’ın yazılmayan, kişilerde yaşayan, hatıralarda saklı halk edebiyatını ortaya çıkarmak için mesai harcayan ekibinin ulaşım sıkıntısı yaşaması, kaynak kişi bulmada sorunlar çıkması kültürel mirasımızın oluşması adına kabullenilir gibi değil.

 

Editör: TE Bilişim