Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun kalkınma programını uygulayacağı ilk 20 il arasına Yozgat da girdi. Kırsal Kalkınma yatırımlarına toplam 192,3 milyon Avro destek sağlanacağı bildirildi.

            Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKKDK) Başkan Vekili Kerem Akgündüz, Avrupa Birliği (AB) destekli Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı'nın (IPARD) uygulanacağı illerin, ''kişi başına milli gelir, gelişmişlik farkı, göç verme durumu ve tarımsal potansiyel'' gibi kriterler dikkate alınarak, AB komisyonu ile yapılan müzakereler sonucunda belirlendiğini belirtti.

BÜYÜK DESTEK!

            Akgündüz, yazılı açıklamasında, ilk aşamada akredite olmuş 17 ilde yapılacak kırsal kalkınma yatırımlarına toplam 192,3 milyon avro destek sağlanacağını bildirdi.

            TKKDK'nın, 18 Mayıs 2007 tarihli ve 5648 sayılı kanun ile kurulduğunu, 25 Şubat 2008'de Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen AB Katılım Öncesi Yardım Fonları ile desteklenecek Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı'nı (IPARD) uygulayacağını hatırlatan Akgündüz, program kapsamında, tarım sektöründe ve kırsal alanda faaliyet gösteren üreticilerin, özel sektörün ve potansiyel yatırımcıların tarım ve kırsal kalkınma alanında destekleneceğini kaydetti.

DESTEK KIRSALDA YAŞAYANA

            Bu amaçla AB hibe fonlarının, 2007-2013 döneminde, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlara, çiftçilere, üretici birliklerine ve tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalara proje karşılığında ve sözleşmelerine uygun olarak kullandırılacağını vurgulayan Akgündüz, IPARD'da yer alacak tedbirleri ve sektörleri belirlemek için kapsamlı ve çok katılımlı bir çalışma yapıldığını belirtti. Akgündüz, şu bilgiyi verdi:

            ''Diğer bakanlıklarla koordinasyon ve işbirliği sağlandı, sivil toplum kuruluşları (STK) ile görüş alışverişinde bulunuldu ve alan gezileri yapıldı. Yapılan görüşmeler sonucunda, programda yer alması düşünülen öncelikli sektörler, iller, yatırımlar, finansal destek miktarları ve yararlanma şartları gibi konular tartışıldı. Sektör analizleri, dışarıdan bağımsız uzmanlarca yürütüldü ve kapsamlı raporlar hazırlandı.

            IPARD'ın uygulanması ile ilgili olarak Avrupa Komisyonu ile yapılan resmi müzakereler sonucunda, 42 il sayısında anlaşmaya varıldı. Ayrıca ilk olarak 20 ilde uygulanmaya başlanması, ikinci uygulama döneminde geri kalan 22 ilde programın başlatılarak toplam 42 ilde programın yürütülmesinde mutabık kalındı.''

İLK KAPSAMDA

YOZGAT DA VAR!

            Akgündüz'ün verdiği bilgiye göre, IPARD'ın uygulanması kapsamında, ilk etapta, Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Trabzon, Van ve Yozgat desteklenecek. İkinci etapta ise bu illere ek olarak Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Uşak illeri desteklenecek.

DESTEKLENECEK İLLER NEYE GÖRE BELİRLENDİ?

            IPARD mevzuatı uyarınca, desteklenecek yatırımın belirtilen illerde olması gerektiğini, belirtilen iller dışında yer alan yatırımların desteklenmeyeceğini vurgulayan TKKDK Başkan Vekili Kerem Akgündüz, bu illerin belirlenmesinde dikkate alınan kriterler hakkında da şu açıklamayı yaptı:

            ''Bir kırsal kalkınma programının doğal amacı, kırsal alanda yaşayan dar gelirli kesimin gelirinin yükseltilmesi, yaşam standartlarının ve kalitesinin iyileştirilmesidir.

            Bu bakımdan, IPARD illerinin seçiminde bakılan temel faktör kişi başına düşen milli gelir olmuştur. Kişi başına düşen milli geliri ülke ortalamasının yüzde 75'inden az olan illere öncelik verilmiş, bununla birlikte Avrupa Komisyonu ile yapılan sıkı müzakereler sonucu kişi başına milli geliri ülke ortalamasının yüzde 75'inden fazla olan fakat sektörel potansiyeli çok iyi olan bazı iller de kapsama dahil edilmiştir.''

            Programın ana hedeflerinden birisinin de iller arası gelişmişlik farklılıklarını azaltarak kırsal kesimde yaşayan insanların büyük şehirlere göçünü azaltmak olduğuna işaret eden Akgündüz, ''yüksek oranlarda göç verme'' durumunun da il seçiminde ikinci kriter olarak alındığını kaydetti.

            ''Tarımsal potansiyel''in de il seçiminde dikkate alındığını belirten Kerem Akgündüz, ''hayvan sayısı, üretim miktarı ve pazarlama potansiyeli gibi'' verilere bakıldığını, müzakere süreci içinde kullanılan tüm verilerin resmi nitelikte olması gerektiğinden, çalışmalarda TÜİK verilerinin temel alındığını vurguladı.

            Akgündüz'ün verdiği bilgiye göre, TKKDK'nın 1 Temmuz 2011 ve 4 Temmuz 2011 tarihlerinde akredite olmuş 17 il için çıkmış olduğu başvuru ilanlarına ayrılmış olan toplam destek bütçesi (TC AB katkısı) 192 milyon 282 bin 560 avro. Erzurum, Ordu ve Van, ilk uygulama kapsamında desteklenecek iller arasında yer almakla birlikte, akreditasyon sürecini tamamlayamamış olaması nedeniyle birinci ve ikinci başvuru çağrı ilanlarında bu illerden proje kabul edilemedi. Ancak bu iller ile ilgili çalışmalar devam ediyor, akreditasyon sürecini tamamlamaları müteakiben bu illerden proje kabul edilmeye başlanacak. IPARD'a göre, Mersin'in, ikinci uygulama döneminde yer alan 22 ilden birisi olduğuna işaret eden Akgündüz, Mersin'de süt üreten tarımsal işletmelere yatırım, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması konularında TKKDK tarafından destek verileceğini kaydetti.

Editör: TE Bilişim