Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, üniversitelerde bölüm ve programlara öğrenci alabilmek için gerekli koşulları oluşturmanın önemli olduğunu söyledi.

Uçar, yaptığı açıklamada, üniversitelerinin kuruluş aşamasını tamamlayarak gelişimine hız kazandırdığını, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında üç fakülte, bir yüksekokul, iki meslek yüksekokulu ve iki enstitü ile hizmet verdiğini belirtti.

     İlerleyen dönemlerde de yeni fakülte ve yüksekokullarla büyüyerek, üniversitenin misyonunda ve vizyonunda belirlediği hedeflerle yoluna devam edeceğini dile getiren Uçar, şöyle konuştu:

     ''Bizim halihazırda 9 tane fakültemiz var. Bunlardan 3 tanesi 'çekirdek fakülteler' diyebileceğimiz fakülteler. Eğitimine devam eden fakülteler kuruluş sırasına göre söylemek gerekirse mimarlık mühendislik fakültesi, fen edebiyat fakültesi ve iktisadi idari bilimler fakültesi. Bunların arkasından ziraat fakültesi ve tıp fakültesi kuruldu. Eğitim fakültesi ve iletişim fakültesine araştırma görevlisi almaya başladık. İlahiyat fakültemizin kuruluş kararı alındı. Birde hukuk fakültesi var.''

     Yeni fakülteler, yeni bölümler açmayı düşünebileceklerini ifade eden Uçar, ''Yozgat ağırlıklı olarak kırsal yaşamın hakim olduğu bir kesim. Ziraat fakültemiz var. Bitki ve hayvansal üretimde bilgi verecek durumda, fakat yörenin durumu gözönüne alındığında veterinerlik fakültesinin eksiklik olduğunu düşünüyorum. Ama veterinerlik fakültesinin, tıp fakültesi kurmak gibi pahalı bir yatırım olduğunun farkındayım. Kolaylıkla olmayacağını düşünüyorum. Klinikleri olacak, laboratuvarları olacak uzun soluklu bir iş. Yozgat'ta gerekli olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.

''VETERİNERLİK

FAKÜLTESİNE İHTİYAÇ VAR''

    Her yeni açılan üniversite gibi Bozok Üniversitesine'de her yıl yeni fakülteler, yeni yüksekokullarve yeni bölümler kazandırıldığına dikkati çeken Uçar, şöyle konuştu:

     ''Bunların kontenjanlarını YÖK'e sunuyoruz. Çoğunlukla kabul ediliyor. Herhangi bir sıkıntıda olmuyor. Son yıllarda ülkemizde çok sayıda üniversite kuruldu. Üniversite sınavına giren öğrenciler açısından birçok alternatif oluştu. Bölüm ve program kurma değil, asıl olan bunlara öğrenci alabilmek için minimum koşulları sağlamaktır. Başta öğretim görevlisi ihtiyacını karşılamak gerekiyor. Altyapı eksikliklerini gidermek gerekiyor. İşin finansal kısmı var birde personel kısmı var. Ülkemizde yeterli öğretim personeli yetişmiyor. Çok sayıda üniversite var yeterli sayıda öğretim görevlisi olmayınca öğrencide alamıyorsunuz. Bu doğrudan bizim elimizde olan bir şey değil. Fen edebiyat fakültesinde bazı bölümlerimiz var.

         Meslek yüksek okulunda bazı bölümlerimiz var. Mimarlık-mühendislik fakültemiz yıllardır full kontenjanla devam ediyor.

         Yani 2007'den itibaren kontenjanımız üçe katlandı. Ama bunun yeni açılan bölümlerde gerçekleşmesi çok zor gözüküyor.''

''POZİTİF ADIMLAR

ATACAĞIZ''

         Öğrencilerin ihtiyacı olan ilk şeyin nitelikli kaliteli eğitim olduğunu düşündüğünü vurgulayan Uçar, kampüs alanının inşaat görünümünde olduğunu ifade ederek, eğitim açısından fiziksel mekanın önemli olduğunu dile getirdi.

     Öğrencilerin yemyeşil bir kampüs istediklerini, ayaklarının toza, çamura bulaşmayacağı bir mekanda eğitimlerini tamamlamanın hakları olduğunu kaydeden Uçar, Bozok Üniversitesi'nde öğrencilerin umuma açık yerlerde internete girebileceği ''Kontrollü İnternet Merkezleri'' de kurmayı düşündüklerini, bu merkezde öğrencilerin gerekli ders notlarına ve internete kolaylıkla ulaşabilmesini sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

     Uçar, Bozok Üniversitesi'nin 14 profesör, 9 doçent, 101 yardımcı doçent, 21 okutman, 148 asistan, 8 uzman olmak üzere toplam 396 öğretim görevlisi ile ilin stratejisini izleyerek, hem yöre halkına hem de bütün ülkeye ve evrensel bilime, yükseköğretim stratejilerine uygun bir çizgide hizmet vermeyi amaçladıklarını söyledi.

         Üniversitenin bulunduğu Yozgat'ta daha çok kırsal yaşamın hakim olduğunu hatırlatan Uçar, sözlerini şöyle tamamladı:

     ''Buradaki en büyük problem işsizlik ve yoksulluk. Nüfusun önemli bölümü kırsalda yaşıyor. Ekonomisi büyük oranda tarıma dayalı. Ekonomi, sanayi yetersiz, daha çok KOBİ'ler hakim.

         Kırsal alanın geliştirilmesi için bizim üniversitemizde mevcut olan bazı fakültelerin ayrı ayrı değil de, işbirliği halinde bazı projelere imza atması gerektiğine inanıyoruz.

         Bu yönde çalışmalarımızda olacaktır. Biz üniversiteyle halkımızı kucaklayan, bulunduğu bölge ile barışık bir yönetim olmayı hedefliyoruz.''

..........

Editör: TE Bilişim