Yozgat ‘K’ Türü Yetki Belgesi İl Genel Tescil Bürosu geçtiğimiz yıl içerisinde bin 256 resmi işlem yerine getirdi.
    Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TSO) Metin Özışık, Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğüne bağlı Yozgat K Türü Yetki Belgesi İl Genel Tescil Bürosu’nun 2010 yılı içerisinde bin 256 adet resmi işlem gerçekleştirdiğini açıkladı.
    Yetki belgesi başvurusu talebi, araç ilave ettirme talebi, araç düşürme talebi, yetki belgesi devir ve yenileme gibi işlemleri gerçekleştiği Tescil Bürosunda 954 adet şahsa ait,  215 adet ise şirkete ait dosya bulunduğunu söyleyen Özışık; “Toplamda ise 1169 aktif durumda olan dosya bulunmakta ve “K” Türü Yetki Belgesi sahipleri işlemlerini kurumumuzda yürütmektedir.
    Yozgat “K” Türü Yetki Belgesi İl Genel Tescil Bürosu olarak beş farklı “K” türü Yetki belgesi verilmektedir. Bunlar; K-1, K-2, K-3, K-1*, K-2* yetki belgeleridir” dedi.
    Yetkili belgeleri hakkında bilgi veren Özışık’ın açıklaması şu şekilde oldu: “
K-2* YETKİ BELGESİ (Yıldızlı)
    Şahsın kendine ait eşyaları taşımakta kullandığı, azami yüklü ağırlığı 3500 kg.’nin altında olan hafif araçlara “K-2*” (Yıldızlı K-2) türü yetki belgesi verilmektedir. 2010 yılı içerisinde “K-2*” yetki belgesi almak isteyen vatandaşlarımız normalde tam ücret ödeyerek değil asıl ücretin yalnızca yüzde 7’sini ödeyerek bu belgeyi, bir aracın taşıt kartı ve işlem ücreti ile birlikte toplam 556 TL. bedel ile almışlardır. Geriye kalan yüzde 93’nü ise Ulaştırma Bakanlığı tahsil etmemiştir. 01.01.2010 ile 01.01.2011 tarihleri içerisinde ise Yozgat il geneline 688 adet “K-2*” (Yıldızlı K-2) yetki belgesi verilmiştir.
    2011 yılında ise indirim oranı yüzde 90’na düşürülmüş olup, şuan “K-2*” (Yıldızlı K-2*) yetki belgesi bir aracın taşıt kartı ve işlem ücreti ile birlikte toplam 810 TL. bedel ile verilmektedir.
    Şahıs başvurularında ise evrak olarak; Noterden İmza Sürgüsü aslı, araç ruhsatı ve nüfus cüzdanı fotokopisi gerekmektedir. İndirimde olan bu belgesi alması gerek vatandaşlarımız araçlarının fenni muayenesinin olması ve araç ruhsatında kamyonet ibaresinin bulunması gerekmektedir.
    Bu belgeyi alması gerekenlere örnek verecek olursak; kendi sattığı ürünü taşıyan marketler, kendi sattığı ürünü taşıyan tuhafiyeciler, kendine ait yükünü çekenler olarak söyleyebiliriz.
    Ama “K-2*” yetki belgesi alıp kendi yükü dışında başkasına ait yükleri çekenler ise yapılan denetimler sonucunda 2.201 TL cezaya maruz kalacaklardır.
K-1* YETKİ  BELGESİ (Yıldızlı)
    Şahsın kendine ve başkasına ait eşyaları taşımakta kullandığı, azami yüklü ağırlığı 3500 kg.’nin altında olan hafif araçlara “K-1*” (Yıldızlı K-1) türü yetki belgesi verilmektedir.
     2010 yılı içerisinde “K-1*” yetki belgesi almak isteyen vatandaşlarımız normalde tam ücret ödeyerek değil asıl ücretin yalnızca yüzde 7’sini ödeyerek bu belgeyi, bir aracın taşıt kartı ve işlem ücreti ile birlikte toplam 1019 TL. bedel ile almışlardır. Geriye kalan yüzde 93’nü ise Ulaştırma Bakanlığı tahsil etmemiştir. 01.01.2010 ile 01.01.2011 tarihleri içerisinde ise Yozgat il geneline yalnızca 10 adet “K-1*” (Yıldızlı K-1) yetki belgesi verilmiştir.
    2011 yılında ise indirim oranı yüzde 90’na düşürülmüş olup, şuan “K-1*” (Yıldızlı K-1*) yetki belgesi bir aracın taşıt kartı ve işlem ücreti ile birlikte toplam 1522 TL. bedel ile verilmektedir.
    Şahıs başvurularında ise evrak olarak; Noterden İmza Sürgüsü  aslı, araç ruhsatı fotokopisi, nüfus cüzdanı ve vergi levhası fotokopisi gerekmektedir. İndirimde olan bu belgesi alması gerek vatandaşlarımız araçlarının fenni muayenesinin olması ve araç ruhsatında ticari kamyonet ibaresinin bulunması gerekmektedir.
    Bu belgeyi alması gerekenlere örnek verecek olursak; Türk Telekom ya da Çedaş A.Ş. gibi kurumlarda aracını kiralık çalıştıranlar, şehir içi nakliyecileri ve kendi ile başkasının yükünü çekenler olarak söyleyebiliriz.
K-1 YETKİ  BELGESİ
    Şahsın kendine ve başkasına ait eşyaları taşımakta kullandığı, azami yüklü ağırlığı 3500 kg.’nin üstünde olan ağır araçlara “K-1” türü yetki belgesi verilmektedir. 2010 yılı içerisinde “K-1” yetki belgesi almak isteyen vatandaşlarımız, iki aracın taşıt kartı ve işlem ücreti ile birlikte toplam 13.284 TL. bedel ile almışlardır. Söz konusu olan ve nakliyecilik faaliyetinde çalışan kişilerin almış olduğu K-1 Türü yetki belgesinde her hangi bir indirim söz konusu olmamıştır. 01.01.2010 ile 01.01.2011 tarihleri içerisinde ise Yozgat il geneline yalnızca 69 adet “K-1” yetki belgesi verilmiştir.
    2011 yılında ise K-1 yetki belgesi bir Çekici Bir Yarı Römork taşıt kartı ve işlem ücreti ile birlikte toplam 14.390 TL. bedel ile verilmektedir.
    Şahıs başvurularında ise evrak olarak; Noterden İmza Sürgüsü  aslı, sabıkaydı, araç ruhsatı fotokopisi, nüfus cüzdanı  ve vergi levhası fotokopisi gerekmektedir.
    Bu belgesi alması gerek vatandaşlarımız araçlarının fenni muayenesinin olması, araç ruhsatında ticari ibaresinin bulunması ve toplamda basar ağırlıklarının 25 ton kapasiteyi geçmesi gerekmektedir.
    Bu belgeyi alması gerekenlere örnek verecek olursak; Şehirlerarası nakliye faaliyetinde bulunan nakliyeci esnaflarımızdır.”
Editör: TE Bilişim