Sorgun ilçesinde jeotermal kaynaklardan yararlanılarak ısıtılan seralarda domates yetiştirilecek.
     Sera tesisi işletmecilerinden Oktay Künbetli AA muhabirine yaptığı açıklamada, domates fiyatının yükselmesini rekoltenin düşük olmasına ve buna karşılık talebin yüksekliğine bağladı.
     Geçen yıl deneme üretiminde bile aralık ayına kadar domates satışı yaptıklarını belirten Künbetli şunları kaydetti: ''Türkiye genelinde domates üretiminin bu denli düşmesinin üç ana nedeni var. Bunların başında aşırı sıcaklar ve bağlı olarak bakteriler gelmektedir. Normal koşullarda temmuz, ağustos aylarında güney bölgelerdeki seralarda üretimin bitmesi gerekirken bu yılki aşırı sıcaklar nedeniyle hasat daha erken yapıldı ve ürün erken bitti. Üretim, beklenenin çok altında kaldı. Bu duruma bir de bakteri eklendi. Bu domates üretimini daha da düşürdü. Üretimin düşmesinin üçüncü nedenini ise Avrupa'dan çeşitli yollarla ülkemize gelen ve domates üretimini bir şekilde etkileyen 'Tuta' isimli haşeredir.''
     Oktay Künbetli, yeni yapılan 5 dönümlük serada tüm çalışmaların tamamlandığını belirterek ''Önümüzdeki hafta dikimine başlayacağımız yeni fidelerden aralık ayı sonuna doğru ürün almaya başlayacağız. 15 dönümlük her iki seradan yaklaşık 600 ton civarında ürün almayı bekliyoruz. Verimin düşmesine neden olan bakteriler geçen yıl aldığımız fidelerle birlikte gelmişti. Bunu önlemek amacıyla bu yıl Çorlu'da özel olarak yetiştirilen fidelerden aldık.
    Bunun için bakteri korkumuz yok. Kaliteli bir sulama suyuna da kavuştuktan sonra sıcak bizim için pek sorun olmaz. Bu durumda önümüzdeki dönem çok daha iyi bir ürün alacağımızı sanıyorum'' dedi.
     Künbetli, havaların uygun gitmesi durumunda, tüm malzemelerini getirttikleri 10 dönümlük yeni seranın inşaatına da başlayacaklarını, toplam sera alanını 25 dönüme çıkaracaklarını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim