Yozgat Gıda, tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ünal Koçak, gerek ülkemizin gerekse Yozgat'ın sahip olduğu iklimin, toprak ve su koşullarıyla tarımsal üretim için son derece avantajlı konuma sahip olduğunu söyledi.

     Yozgat'ta, Sivas, Kayseri ve Yozgat illerinin oluşturduğu Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından düzenlenen toplantıda ''İyi Tarım Uygulamaları'' anlatıldı.

     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen toplantıya, İl Müdürü Ünal Koçak, ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Palancıoğlu, Plan ve Proje Birimi Başkanı Semih Demirtoka, Uzmanlar Burçak Yüksel, Saniye Keser, Seyit Cezaoğlu ve Mahmut Akbaba Bakanlık Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Mühendis Tuncay Gürsoy Yüce ve Fehmi Mert ile birlikte z teknik elamanlar ve Targel Projesinde görevli ziraat mühendisleri katıldı.

     Toplantının açılışında konuşan Koçak, çağımızın gerektirdiği tempolu yaşamla birlikte, artan gelir düzeyi ve eğitim seviyesinin güvenli gıda tüketiminin önemini de arttırdığını hatırlattı.

     Tüketicilerin direk tükettikleri tarımsal ürünler başta olmak üzere, satın aldıkları tüm gıda ürünlerinin güvenliğinden emin olmak istediğini bildiren Koçak, bu bilinçle, gerek doğrudan tarımsal ürünlerin, gerekse işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini tüketicilere sunabilmek için birtakım sistemler ve standartların oluşturulması ihtiyacının kaçınılmaz hale geldiğini anlattı.

     Koçak, Dünya Ticaret Örgütü'nün tarım ürünleri dış ticaretinde ''Hayvan ve Bitki Sağlığı'' konusunda uluslararası standartların korunması amacıyla gıda güvenliğine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı bir anlaşma oluşturduğuna da dikkat çekerek, şöyle konuştu:

     ''Gerek ülkemizin ve gerekse ilimizin sahip olduğu iklim, toprak ve su koşulları ile tarımsal üretim için son derece avantajlı konuma sahiptir. Buna karşılık, üreticilerimizin babadan kalma üretim teknikleriyle üretimi gerçekleştirmeleri ve buna bağlı olarak da teknik hizmet almak konusundaki isteksizlikleri tarımsal üretimimizde birtakım sorunlar ortaya çıkartmıştır. Özellikle bilinçsiz zirai ilaç uygulamaları, tarımsal ürün ihracatımızda kalıntı sorunu yaşamamıza neden olmuştur. Ülkemizde iyi tarım uygulamaları şartlarının, başta tarım danışmanlarımız olmak üzere, tüm sektör çalışanları tarafından benimsenip, doğru şekilde uygulanması ve uygulatılması, ülke tarımımızın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.

     İyi tarım uygulamaları konusundaki gelişmeler sayesinde başta meyve-sebze üretimimiz olmak üzere, tarımsal üretimimizin tamamı ve ihracatımız iç ve dış pazarda rekabet şansını yakalayacaktır.

            Dış pazara güvenli ürün sunulurken, ülkemiz insanının da sağlıklı ve güvenilir ürün tüketmeleri böylece sağlanacaktır. İyi tarım uygulamaları konusunda ülkemizin gerekli ilerlemeyi sağlaması, meslekte çalışan ziraat mühendislerinin ve üreticilerin konudaki eğitimleri ve bilgilendirilmeleri ile mümkün olacaktır.''

     Daha sonra katılımcılara uzmanlar tarafından iyi tarım uygulamaları mevzuatı, sertifikasyon süreci, sağlanan destekler ve diğer konular hakkında bilgiler verildi.

Editör: TE Bilişim