Yozgat genelinde olduğu gibi ilçelerde de birinci parti Ak Parti oldu. Ak Parti’nin en başarılı olduğu ilçe yüzde 81,5 ile Saraykent olurken, MHP’nin en başarılı olduğu ilçe  yüzde 34,5 ile Yerköy, CHP’nin ki ise yüzde 30,4 ile Boğazlıyan oldu.

2011 genel seçimlerinde Yozgat’ın oy dağılımları AK Parti yüzde 66.7, MHP yüzde 18.4, CHP yüzde 10.9 oranında oy aldı.

AK PARTİ’NİN

BAŞARI KARNESİ

            Türkiye genelinde artan o yüzdesine rağmen milletvekili sayısı düşen Ak Parti, Yozgat’ta bu seçim başarısını devam ettirerek istikrarını korudu.

            Yozgat merkez, ilçeler ve köylerin tamamında Ak Parti üstünlüğü kendini gösterdi.

            Ak Parti’nin kent merkezindeki oy yüzdesi yüzde 67,7 ile kendini gösterdi. Ak Parti merkez ile birlikte 14 ilçe arasında en fazla oyu yüzde 81 ile Saraykent’te aldı. MHP’li belediyelerin bulunduğu ilçelerde aldığı yüksek oylarla dikkat çeken Ak Parti’nin yükselen grafiği diğer ilçelerde de dikkat çekiyor.

MHP TEK SANDALYE…

            Milliyetçi Hareket Partisi Yozgat’ta oylarını çok az sayıda artırmasına rağmen TBMM’ye tek milletvekili gönderebildi.

            MHP’nin merkez ile birlikte 13 ilçe arasında en fazla oy aldığı ilçe yüzde 34,5’le Yerköy oldu. MHP birinci sıra adayı Sadir Durmaz’ın bölgesi olan Yerköy’de yakaladığı başarıyı diğer ilçelere yansıtamamasına rağmen oy yüzdesini artıran ikinci siyasi parti oldu.

CHP’DE OYLAR DÜŞTÜ

            Yozgat’ın iddialı üçüncü partisi CHP bu seçim bekleneni ortaya koyamadı. 2007 genel seçimlerinde yüzde 12’lerde düzeyinde oy alan CHP, bu seçim kalesi olarak görülen Boğazlıyan da dahi Ak Parti’nin 20 puan gerisinde kaldı.

            CHP’nin 2007’de yüzde 12,4 olan oy oranı 2011 Genel seçimlerinde yüzde 10,9 olarak kayıtlara geçti.

            Yozgatlı’nın bir kez daha iktidardan yana tavır takındığı genel seçimlerin huzurlu bir ortamda yapılması tüm partilerin en önemli teselli kaynağı oldu.

Editör: TE Bilişim