Bir iş yerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenlere yönelik devlet tarafından uygulanan zorunlu bir sigorta olan 'İşsizlik sigortası'ndan Yozgat'ta 175 kişi yararlanıyor.
    Yozgat İş Kurumu İl Müdürlüğü kentte, sosyal güvencesi olmayanların imdadına 'İşsizlik sigortası ile yetişiyor. İş Kurumu İl Müdürlüğünün 'İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetleri'nden yararlananların sayısı 203 olarak belirlendi.
    İş arama becerilerinde 28, işsizlik sigortasında 175 kişi İş Kur İl Müdürlüğünün İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetleri'nden yararlandı.
    Ocak-Eylül ayları arasında 1 milyon 423 bin 503 bin TL'lik işsizlik sigortası bedeli ödendi. 2009 yılı itibar ile işsizlik sigortasına ödenen miktar 2 milyon 40 bin TL olarak kayıtlara geçti.
İŞSİZLİK SİGORTASI NEDER?
    İşsizlik sigortası; bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenlere, uğradıkları gelir kayıplarını kısmen de olsa karşılayarak kendilerinin ve aile fertlerinin zor duruma düşmelerini önleyen, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren, Devlet tarafından kurulan zorunlu bir sigorta koludur.
İŞSİZLİK SİGORTASI KİMLERİ KAPSAR
    İşsizlik sigortası aşağıda sayılan çalışma gruplarını kapsamaktadır.
    506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 2'nci maddesine göre bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılan sigortalılar, 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamına girip de memur ve sözleşmeli statüde olmayanlar, Mütekabiliyet esasına dayalı olarak yapılan anlaşmalara göre Türkiye'de sigortalı olarak çalışan yabancılar, 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkındaki Kanun'a göre çalıştırılan koruma bekçileri,
    Ücretli ve sürekli olarak ev hizmetlerinde çalışanlar, Kamu sektörüne ait tarım ve orman işlerinde ücretle çalışanlar,
    Özel sektöre ait tarım ve orman işlerinde ücretle ve sürekli olarak çalışanlar.
    Tarım sanatlarına ait işlerde çalışanlar, Tarım işyerlerinde yapılan ve tarım işlerinden sayılmayan işlerde çalışanlar,
    Tarım işyeri sayılmayan işyerlerinin park, bahçe, fidanlık gibi işlerinde çalışanlar.

Editör: TE Bilişim