Hayırsever iş adamı Bilal Şahin tarafından Yozgat'ta yaptırılan ve dün akşam ibadete açılan namazgahta yaklaşık 500 kişi aynı anda namaz kılabiliyor.

Çapanoğlu Kentpark'ta Bilal Şahin Külliyesi içerisinde yapılan namazgah, ilk kez dün akşam kılınan teravih namazıyla ibadete açıldı. Kentin tek namazgahında, yaklaşık 500 kişi aynı anda namaz kılabiliyor.

     Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hakkı Acun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk namazgahın Hazreti Muhammed'in (SAV) evinin bahçesi olarak bilindiğini, o zamanlardan günümüze hem İslam aleminde hem de Osmanlı döneminde açık havada namaz kılma geleneğinin sürdürüldüğünü söyledi.

     Namazgahların açık havada namaz kılmak amacıyla yapılmış ibadet yerleri olduğunu anımsatan Acun, şöyle konuştu:

     ''Namazgahlar yolculuk sırasında ibadet ve dinlenme ihtiyacını gidermek amacıyla menzil yerlerinde inşa edilirdi. Namazgahlarda abdest almak için bir çeşme ya da kuyu, kıble yönünü gösteren ve aynı zamanda namaz kılanla önünden gecen arasında bir tür perde vazifesi gören mihrap taşı ve ibadet edenlerin rahatını sağlamak için gölge veren çınar gibi ağaçlar bulunurdu. Zemini çimen veya toprak olabileceği gibi tas döşeli olanları da vardı. Bazı namazgahların mihrap taşının diğer yüzü çeşme şeklinde düzenlenirdi.''

     Son yıllarda namazgahlarda namaz kılma geleneğinin yok olmaya yüz tuttuğuna dikkati çeken Acun, hayırsever iş adamı tarafından yaptırılan namazgahın Yozgat'ta ilk olduğunu söyledi.

     Acun, şunları kaydetti:

     ''Eskiden Yozgat'ta Eski Pazar Mahallesi'nde ve Şekerpınarı mevkisinde namazgah olarak kullanılan yerler olduğunu kaynaklardan öğrendik. Sonraki yıllarda bu namazgahlar camiye dönüştürüldüğünden sadece adı kalmış. Yozgat'ta bu geleneğin yaşatılması için bir çalışma başlattık. Yozgat'a bir namazgah yapılmasının gündeme taşınmasıyla birlikte Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, belediye olarak yer tahsis edebileceklerini söyledi. İş adamı Şahin de namazgahımızın yapımını üstlenerek bu güzel yapıyı şehrimize kazandırdı.''

 

Editör: TE Bilişim