Yozgatlı gurbetçi yatırımcılardan Kamil Çınar, Yozgat tarımına yen bir soluk kazandıracak fideciliği hayata geçirdi. 100 bin liralık fideleme makinesini 500 liraya imal ederek günde 70 bin tohumu toprağa atan Çınar, Yozgat’ta Trabzon Hurması’nı yetiştirmeyi başararak örnek oldu.

            Hollanda’nın çiçek sektöründe parmakla gösterilen marka isimlerden bir tanesinin sahibi olan Kamil Çınar, Yozgat’ta tarım sektöründe yeniliklere imza attı. Yerköy-Sekili arasındaki 45 dönüm arazide fideleme yapan gurbetçi yatırımcı, bölgeye yabancı meyveleri de yetiştirerek yöre üreticisinin dikkatini çekti.

500 LİRAYA FİDELEME MAKİNESİ

            Yozgat’ın verimli arazilerini üretime geçirmek, farklı ürünlerin de yetişebileceğini göstermek amacıyla harekete geçtiğini belirten Kamil Çınar, Ak Parti’nin eski il genel meclisi üyelerinden, işadamı Kadir Bekdemir’in de desteği ile imkansızı başardı.

            Çınar, piyasa değeri 30 ile 100 bin lira arasında değişen fideleme makinenin manuelini İşadamı Bekdemir’le birlikte Yozgat Sanayisi ve Almanya’dan temin ettiği özel plastiklerle 500 liraya imal ettiğini söyleyen Çınar, 100 kapasiteli bir fidelik yapmayı planlayarak işe koyulduğunu söyledi.

            Çınar; “Fideciliğe 100 bin kapasiteli fidelik yapalım diye düşündük. Fidelik için makine alsak şuanki tohum atma makinesi 30 bin lira ile 100 bin marka fiyatı var.

            Bunu yapmak için de 1 milyon kapasitede olmak lazım. Bu tohum elle de atılmıyor, çünkü tohum pahalı. Salatalığın bir tanesi 20 kuruş. Elle atmak çok zahmetli. Hem iş gücü, hem de maliyeti pahalı. Özellikle marul tohumunda elle atmasının imkanı yok. Biz de tam otomatiklerini, kendi kapasitemize uyarladık. Kendimiz bir makine çıkardık” dedi.

GÜNDE 70 BİN TOHUM ATIYOR

            Çınar, kendi gayretleri ile yaptıkları makine sayesinde üç işçi ile günlük 70 bin tohumu toprakla buluşturarak önemli bir üretim kapasitesine kavuştuklarını belirtti.

            Seranın yağmurla şeklinde yapılan sulama sistemini de kendi imkanları ile yaptığını hatırlatan Çınar, önümüzdeki yıl fidelik üzerine büyük seralar oluşturmak istediğini söyledi.

SALATALIK DA VAR TRABZON HURMASI DA

            Yozgat’ta Trabzon hurması yetiştirmeyi de başardığını belirten Çınar, bu sayede bölge çiftçinin de dikkatini çekerek cesaretlendirdiğini ifade etti.

            45 dönümlük arazi üzerinde bol çeşitli ürünler yetiştireceğini belirten Kamil Çınar; “Yozgat’ta istenildiğinde Trabzon hurması da yetiştirebileceğimizi üreterek gösterdik. Şuan 2 bin tane Trabzon hurmamız var. Biz kendi imkanlarımızla neler yapabileceğimizi gösterdik. 3 bin ceviz, 3 bin badem, nar, sarımsak da üretiyoruz. Bu yıl bir çoğu deneme üretimiydi ama gelecek yıl daha fazlasını üreterek bölge tarımına yeni bir soluk kazandıracağız” dedi.

Editör: TE Bilişim