Sürmeligaz Genel Müdürü Kasım Kahraman, Yozgat`ta toplam 21 mahallede konutların yüzde 70`inin doğalgaz şebekesinin tamamlandığını ve yüzde 80`ine gaz verildiğini söyledi.
    Yozgat`ta doğalgaz kullanımının yaygınlaştığını belirten Kasım Kahraman, 'Vatandaşlarımız daha sağlıklı, daha temiz ve daha ucuz ısınma olarak doğalgazı tercih ediyor. Abone olarak, Yozgat`ta 18 bin, Sorgun`da 7 bin 500, Yerköy`de 6 bin 500, Boğazlıyan`da ise bin abone olmak üzere toplam 33 bin doğalgaz abonesi bulunmaktadır' dedi.
    Kasım Kahraman, merkez ve ilçelerde doğalgaz metreküp fiyatının 65 kuruş olduğunu, 200 metreküp kullanan bir abonenin 130 lira, 300 metreküp kullanan bir abonenin de 195 lira ödeyeceğini kaydetti. Doğalgaz kullanımında, merkezi sistemin daha avantajlı olduğuna dikkat çeken Kasım Kahraman, `Merkezi sistem, aynı sıcaklığı daha az enerji ile sağlıyor. Bireysel ısıtma cihazlarının büyük çoğunluğu evimizin ihtiyacından daha büyük kapasitede seçiliyor. Bu durum, ısı kaybına neden olmaktadır. Merkezi sistemler ise `ısı pay ölçerler ile ısındığın kadar öde` sistemi getiriyor. Böylece kim ne kadar ısı kullanıyor ise o kadar ödüyor' açıklamasında bulundu.
    Yozgat'ta apartmanlarda kışa girmeden ısı yalıtımı (izolasyon) yapıldığına dikkat çeken Kahraman, şunları dile getirdi: `İlimiz kış mevsimi açısından oldukça soğuk geçmekte. Isı yalıtımı olmayan binalarda doğalgaz kullanımı da biraz daha artmakta. Bunun bilincinde olan apartman sakinleri de kışa izolasyon yaptırarak girmeyi tercih etti. Çünkü ısı yalıtımının olmadığı binalarda, yanlış uygulanan ısıtma sistemleri ısı verimini düşürmektedir.
    Verimli kullanma denilince kombi cihazını az kullanmaktan ziyade, ısı kaybını en az seviyeye indirmek anlaşılmalıdır. İzolasyon burada çok önemlidir.
    Evlerin çatı, pencere ve benzeri izolasyonu yetersiz ise uygun bir şekilde yaptırılması gerekir. Çatıdan dolayı ısı kaybı yüzde 20 civarındadır. Kombiyi kısa süreliğine kapatıp tekrar açmanın daha fazla yakıt harcar. Ev içerisi belli sıcaklığa ulaştıktan sonra kombiyi kapatmak yerine düşük sıcak ayarına almak daha avantajlıdır.'
    Yozgat'ın 4 yıl önce doğalgaza kavuşmasıyla şehrin hava kirliliği sorununda da ciddi mesafe alındığını kaydeden Kahraman, şöyle devam etti: `Hava kirliliği Yozgat`ta en önemli çevre sorunlarından birisiydi. Doğalgaz kullanıma başlamadan 4 yıl önceki Yozgat ile şimdiki Yozgat'ın hava kirliliği arasında çok fark vardır. Şehirdeki hava kirliliğinin tek çözüm kaynağı olarak doğalgaz görülmektedir. Şehirdeki hava kirliliğinin tek nedeni ise kullanılan katı yakıtlardır.'

Editör: TE Bilişim