Yozgat Belediyesi, insanların daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmak adına parklardaki kondisyon aletlerinin sayısını artırmayı planlıyor.

            İl Sağlık Müdürlüğü ve Yozgat Belediyesi daha sağlıklı bir toplum oluşturulması için "Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam için parklarımız çoğalıyor, sağlıklı bireyler artıyor. " sloganıyla yeni bir çalışma başlattı.

            Sağlık Müdürlüğü obezite birimi tarafından 17 bin 326 kişi üzerinde yapılan araştırmada, yüzde 12 oranında obez çıktı. Yapılan çalışma hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürlüğü Obezite Birimi Sorumlusu Diyetisyen Ali Tuzlalı, zayıflamak için besin azaltmanın yanlış bir düşünce olduğuna dikkat çekti.

            Tuzlalı, "Zayıflamak için besini kısmak yerine aktivitelerin artırılması gerekir. Bu da spor yaparak olur ve bunun için de spor alanlarının çoğalması gerekir. Vücudun günlük gerekli olan besin ihtiyacını alması gerekir ve alının enerjinin tüketilmesi gerekiyor. Fazla enerji tüketmek için de günlük yapılan rutin işlerin dışında en az yarım saat tempolu yürümek gerekir. " dedi.

            Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de fazla kilolu olma ve obezite sıklığının giderek arttığını belirten Tuzlalı, şöyle konuştu: "Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, obezite dünyada her yıl bir milyondan fazla kişinin ölümüne neden olmaktadır. Dolayısıyla 'Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam için parklarımız çoğalıyor, sağlıklı bireyler artıyor' sloganıyla çıktığımız bu yolda, Sağlık İl Müdürlüğü ve Yozgat Belediyesi'nin ortalaşa yürüttüğü çalışmanın amacı daha sağlıklı bir toplum oluşturmaktır. İl Sağlık Müdürlüğü obezite birimince öncelikle boy kilo taraması yapılarak, ilimizde yaşayanların durumu ile ilgili bilgi sahibi olama hedeflenmiştir. "

            Çalışmalar kapsamında yaptıkları taramalarda 17 bin 326 kişiye ulaşıldığına işaret eden Tuzlalı, şöyle devam etti: "Bunlardan 2 bin 741 kişi çok zayıf ve çok kilolu olmak üzere risk grubuna girmiştir. Bu risk girenler mektup ile bilgilendirilmiş ve yarıca poliklinik hizmetiyle problemlerine yönelik diyet verilmiştir. Hedefimiz Yozgat merkezde en az 50 bin kişiye ulaşarak, boy kilo taraması yapmak, risk grubuna girenleri tespit etmek ve tedavi etmektir.

            Bu ulaşılan kişilerin mahalleleri belirlenecek ve bu bilgi doğrultusunda obez oranı yüksek çıkan mahallere park, kondisyon aletleri ve yürüyüş parkurları yapılmak üzere öncelik verilecektir. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yozgat'ta yapılan parklara genelde yürüyüş parkurları ve kondisyon aletleri kurulduğunu belirterek, “Vatandaşlarımız bu kondisyon aletlerini kullanmaktadırlar. Yapılan bu çalışmalar doğrultusunda gerekli olan yerlere yine kondisyon aletleri ve yürüyüş parkurları yapacağız” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim