Yozgat İl Tarım Müdürlüğü, bu yıl yapılacak mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin başvurularının başladığını, 31 Aralık 2011 günü mesai saati bitimine kadar başvuruların kabul edileceğini açıkladı.

     Yozgat İl Tarım Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak çiftçilere mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacağı belirtildi. Toplam arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesinin yapılmayacağı vurgulanarak, ''Çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analiz desteği, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları için dekar başına 2,5 lira mazot, 3,5 lira gübre desteği, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler sebze ve meyve alanlarında dekar başına 3,75 lira mazot, 4,75 lira gübre desteği, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanlarında dekar başına 6'şar lira gübre ve mazot desteği ödemesi yapılacaktır'' denildi.

     Buna göre, dekar başına toplam 8,5 lira ile 14,5 lira arasında toprak analiz, gübre ve mazot desteği alabilecek olan çiftçilerin, ÇKS'ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak-31 Aralık 2011 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması gerektiği, büyüklüğü 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şartın aranmayacağı vurgulandı.

BAŞVURU SÜRESİ VE ŞEKLİ

    Toprak analizi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak-31 Aralık 2011 tarihi arasında toprak analizi yaptırması gerektiği, her toprak analizine en fazla 50 dekar için ödeme yapılacağı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

     ''Mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin ilgili kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak. Ödemeler, bakanlık tarafından bankaya kaynak aktarılmasını müteakip tarım müdürlüklerince ÇKS'deki kayıtlara göre oluşturulan onaylı icmallere göre, Ziraat Bankası aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılacak.

     Bu yıla ilişkin mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi planı, mazot, gübre ve toprak analizi desteklemesi başvurusu yapan çiftçilere ait bilgilerin, ÇKS'ye girişinin il ve ilçelerde tamamlanmasını müteakiben bakanlık tarafından belirlenecek. Ödemelere, Teftiş Kurulu Başkanlığınca yapılacak ön denetim çalışmalarının ve kontrollerin tamamlanması ve bakanlık tarafından mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemeleri ile ilgili talimatların bankaya gönderilmesinden sonra başlanacak.

     Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, 2011 yılı ÇKS kaydını yaptırmaları ve gerekli bilgi ve belgelerle 31 Aralık 2011 günü mesai saati bitimine kadar tarım müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Kadastro görmemiş köylere ilişkin tahkim komisyonlarınca yapılan çalışma planına göre her köy için son müracaat tarihi, 31 Aralık 2011 tarihinden önce olmak kaydıyla belirlenecek ve bu tarih muhtara tebliğ edilecek.''

     Destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticilerin, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacağı da kaydedildi.


Editör: TE Bilişim