Son yıllarda üretim kapasitesi iyice düşen, geçimini devlet desteğine bağlı olarak yürüten, Türkiye’nin önemli tarım potansiyeline sahip olmasına rağmen bunu bir türlü ortaya koyamayan Yozgat çiftçisi, yeni hasat sezonunda beklentilerini yine toprağa bağladı. Köyünden göçmeyip, üretimi tercih edenler topraktan alacağı ürünü merakla bekliyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde mevsimler farklılıklar nedeni ile haftalar öncesinden başlayan hasat sezonu Yozgat’ta fiğ hasadı ile başladı. Artan girdilerin altından kalkamaz hale gelen çiftçi, buğdayını satacağı günü merakla bekliyor.

HASAT SEZONU BAŞLADI

            Yozgat’ta hasat sezonu il genelinde başladı. Çiftçi büyük umutlarla yıl boyu beklediği hasadı alabilmenin gayretiyle sabahın ilk ışığından akşamın karanlığına kadar toprağında çalışıyor. Yozgat’ta özellikle hayvancılıkla uğraşılan köylerde fiğ hasadı öncelikli olarak yer alıyor. Fiğle başlayan hasat sezonu buğday ve arpayla devam ediyor.

GİRDİLER BELİNİ BÜKTÜ

            Çiftçi son yıllarda artan girdi fiyatları nedene ili ekonomik açıdan zor duruma düştü. Buna karşılık hububat fiyatlarında beklenen artışın olmaması çiftçiyi tüccara mahkum bir hale getirdi.

            Yozgat’ta köyden kente göçün en önemli sebeplerinden bir tanesi de çiftçinin toprağından aldığı ürünle doymamasından kaynaklanıyor.

YENİ HASAT YENİ UMUT

            Alternatif ürünlerde istenilen verimi yakalamayan Yozgat çiftçisi her şeye rağmen yeni hasat döneminde tarlasına umutlu girdi. Çiftçi, bir yıl boyunca işlediği, alın teri döktüğü, emek harcadığı toprağın kendine sunacağını satarak bu güne kadar süre gelen borçlarını karşılayacak, düğün yapacak, ihtiyaçlarını giderecek.

   TEK UMUT DEVLET

            Ekonomik yoksulluk yaşayan Yozgat çiftçisinin en önemli gelir kaynağı devlet destekleri oldu. Bu destekler sayesinde çiftçi tarlada kazanamadığını telafi etmeye çalışıyor...

Editör: TE Bilişim