29 Ekim Cumhuriyet Bayramı çerçevesinde Yozgat E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda konferans düzenlendi. Bozok Üniversitesi'nden araştırma görevlileri hükümlü, tutuklu ve cezaevi personellerinden oluşan dinleyicilere Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu güne geçen süreyi tarihi gerçeklerle anlattılar.
    E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu konferans salonundaki program saat 14:00'de başladı.  Konferansın açılış konuşmasını yapan Kurum Öğretmeni Şükrü Bilgiç, 87. yılını kutladığımız cumhuriyetin ecdadımızdan bu güne kalan en önemli miras olduğunu söyledi.
    Bilgiç; “Ceddimiz ve başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere son devletimizi kuranların manevi huzurunda, devletimizin en büyük gününü kutlamak için toplandıklarını, yıllar önce sabrımızı, gücümüzü, azmimizi gösterdiğimiz yedi düvele bu defa; birliğimizi, dirliğimizi, göstermek için toplandık.
    Bu Yüce Devleti kuranlara, bu devletin bekası için canla başla mücadele edenlere, bu mücadelede canlarını verenlere şükran hislerimizi ifade etmek ve Cumhuriyetimizin 87.yılını kutlamak için  toplandık. Bayramımız hepimize kutlu olsun…” şeklinde açıklamalarda bulundu” dedi.
    Daha sonra Bozok Üniversitesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Serkan Gül ve Onur Çelebi, Cumhuriyet'le ilgili önemli bilgiler verdiler.
    Araştırma Görevlisi Serkan Gül, Osmanlı Devletinin son yıllarında ilan edilen Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, Son Mebuslar Meclisi, Sivas Kongresi, Erzurum Kongresi, TBMM'nin açılış ve nihayetinde 29 Ekim 1923 Cumhuriyetin İlanına kadar olan tarihi süreç hakkında bilgi vererek tarihsel bilinç oluştururken, Araştırma Görevlisi Onur Çelebi ise Cumhuriyetin getirdikleri, Cumhuriyet yönetiminin diğer yönetim şekillerinden farkı, Cumhuriyet yönetiminde eğitim, sosyal ve gündelik yaşamımıza yansımaları hakkında konuştu. Sunumlarının ardından sorulara yer verilerek konuyla ilgi sorular cevaplandı.
    Cumhuriyet Bayramını kutlama etkinliklerinin Yozgat İş-Kur İl Müdürlüğünün işbirliği ile açılan ve başarı ile tamamlanan Boya, Badana ve Sıva Kursunda başarılı olan hükümlü/tutuklu kursiyerlere kurs sertifikaları dağılarak program tamamlandı.   
   
Editör: TE Bilişim