Tarihi Başçavuşzade Camii’nde başlatılan restorasyon çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. 211 yıllık tarihi dokusuna uygun olarak yeniden düzenlenen camii tavanını süsleyen resimler geçmişe yolculuk ettiriyor.

            Yozgat şehir merkezindeki tarihi camilerden olan, İstanbuloğlu Mahallesi’ndeki 1800-1801 yıllarında Başçavuş Halil Ağa tarafından yaptırılan Başçavuşzade Camii aslına uygun olarak yeniden düzenleniyor.

            Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 28 Ekim 2010 tarihinde rostore işlemleri başlayan camideki çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

            211 yıllık tarihi ile Yozgatlıları geçmişe götüren görüntüsü ile göz dolduran cami, tarihi dokusunun yanı sıra geçmişi yansıtan iç duvarlardaki fotoğraflarla da cemaatini renkli bir görüntüyle karşılıyor.

            Batı tarafı hazire olarak kullanılan caminin iç kısmında, ağaçtan oyma stilize dal ve çiçek motifleri ve sivri nal kemerli alçı işleri, tavan, eşine az rastlanan çıkmalı rozet, stilize edilmiş bitki ve kafes motiflerinden oluşan göbek motifleri ile ahşap oymadan ibaret bir süslemeye sahip.

            Harim dikdörtgen planlı, düz tavan olan camiin iç mekanı doğu ve batı duvarda üçer güney ve kuzeyde ikişer tane, dıştan içe doğru genişleyen dikdörtgen alt ve bunların üzerindeki üst pencerelerle aydınlanıyor. Mihrap güney duvarı ekseninde yarım yuvarlak silindirik gövdeli, minber ise mihrabın batısında, ahşap olarak yapılmış.

            Harimin kuzeyinde, son cemaat yerinin üzerine doğru uzanan çift katlı bir son cemaat yeri var. Son cemaat yeri iç ve dıştan iki büyük ahşap direkle desteklenmiş. Mahfilin yan kanatları güneye (kıbleye ) doğru dikey uzanan bir galeri oluşturur ve birbirlerine bağdadi kemerlerle bağlanmakta. Yapıt taşıdığı mimari özellikler ve günümüze kadar ibadet mekânı olarak kullanılan ildeki sayılı mekânlardan.

Editör: TE Bilişim