Hollanda’da çiçek sektörünün önemli temsilcilerinden biri olan Yozgatlı İşadamı Kamil Çınar, kendi imkanları ile Yerköy’de oluşturduğu serada yetiştirdiği fidelerden bu yıl ilk mahsulünü aldı. Yozgat’ta bu güne kadar yetişmeyen Trabzon Hurması, İncir gibi fideleri toprakla birleştiren Çınar, Avrupa’nın gözdesi kabuksuz Kabak Çekirdeğini Yozgat’ta yetiştirdi.

            Yerköy-Sekili arasında 40 dönümlük arazi üzerinde fide serası ve arazide meyve-sebze yetiştiriciliği yapan İşadamı Çınar, imkanları zorlayarak Yozgat üreticisine örnek olacak bir bahçe oluşturdu.

            Bu güne kadar istediği desteği alamamasına, iş gücü sıkıntısı yaşamasına rağmen Çınar’ın ortaya çıkardığı bahçede yetişen kabuksuz kabak çekirdekleri görenleri hayrete düşünüyor.

            Almanya’da ikamet etmesine rağmen Hollanda’da çiçekçilik yaptığını belirten Çınar, küçük fide serası ile deneme amaçlı başladığı girişimde ilk ürünleri almaya başladığını söyledi.

            Fide serasının yanı sıra Orman İşletme Müdürlüğünden aldığı garantili çam yetiştiriciliği de yaptığını belirten Çınar; “Fidede 200 metre karelik bir serayla başladık. Bu sene yüzde 50 verim aldık. Buradan çıkanı da tarlaya ekmek suretiyle verimi, kaliteyi, hava şartlarını bu yıl denemiş oldu. Şuan 45 dönümlük arazimizde domates, salatalık, bamya soğan, turşuluk salatalık, kabuksuz kabak çekirdeği gibi ürünlerimiz var. Bunun yanında 3 bin tane ceviz, 3 bin tane badem, bin tane Trabzon hurması var. Bu sene de ilk kez incir diktim, toprağı tuttu.

            Şuan itibari ile üründe fasulyede, bamyada, salatalıkta çok memnunum. Satış noktasında bir problem yok ama işçi sıkıntısı çekiyoruz” dedi.

İŞÇİ SIKINTISI YAŞIYORUM

            Yozgat’ta bu güne kadar denenmemiş ürünleri yetiştirerek zoru başarmasına rağmen iş gücündü sıkıntılar yaşadığını söyleyen Kamil Çınar; “İşçiler genellikle yevmiye hesabıyla çalışmak istiyor ama tarımda toplamada kilogram hesabı olması gerekiyor” dedi.

BOZKIRDA BİR AVRUPA KABAĞI

            Avrupa’da ekmeği, kuru yemeği yapılan, eczacılıkta kullanılan kabuksuz kabak çekirdeğini Yozgat’ta yetiştirmeyi başardığını söyleyen İşadamı Çınar; “Eczacılıkta kullanıyor, özellikle bağırsak hastalıklarına iyi geldiği Avrupa’da bilinir. İnsanlar fırına gittiği zaman kabuksuz kabuk çekirdeğinin ekmeğinden alır yer. Ben kabuksuz kabak çekirdeğini komşumda gördüm. Türkiye’de olmayan bu ürünü neden biz yetiştirmeyelim dedim. Ve 20 dönüm ektim ve gayet iyi verim var. Hiçbir sorun yok” dedi.

YOZGAT’LA ÖZDEŞLEŞEBİLİR

            Çınar, şuan pazarlama ve destek sorunu olan kabuksuz kabak çekirdeğinin desteklendiği takdirde Yozgat’la özdeşleşebileceğini söyledi.

            Bu ürünün ülke çapına Yozgat’tan yayılabileceğini vurgulayan Çınar şöyle konuştu: “Buna Tarım İl Müdürlüğü veya Özel İdare, Valiliğin buna destek vermesi lazım. Kabuksuz kabak çekirdeği Yozgat’ın simgesi haline de gelmesi lazım. Çünkü Türkiye’de tek dünyada da sayılı bir ürün.

            Yozgat’ın neyi meşhur, illa destisi, arabaşısı meşhur olacak değil. Bir de kabuksuz kabak çekirdeğini deneyelim. Bunu insanlara verelim önce insanlar bahçelerine diksin görsün. Bunu simgesel hale getirmek benim tek amacım buydu. İnşallah başarırım şuan 20 dönümde ektim ve gayet iyi verim aldım. Seneye daha iyi ve daha büyük bir yere ekeceğim ama bu ürüne devletin desteği şart. Ben denemesini yaptım, isteyen gelip görebilir” diye konuştu.

SAHİPSİZ KALDIM…

            Üretime başladığından bu tarafa yaşadığı sıkıntıları da dile getiren Çınar, ÇEDAŞ’ın elektrik desteğinden yararlanamamaktan şikayet etti.

            “10 metre ileride kanılımız var. Kanaldan suyu kullanmam için iki yöntem var. Dizel motoru kullanmam veya elektrik kullanmam lazım. Dizel motor kullandığım zaman 13 beygirlik bir dizel 45 fıskiye yapıyor. Aynı şekilde elektrik motoru 100 fıskiye ile kullanıyor ve maliyeti çok ucuz. Fakat elektrikte sorunum var, elektriği çektiremiyoruz” diyen Çınar; “ÇEDAŞ veya elektrik kurumu bütün masrafları sen karşıla biz senden kullandığının yüzde 50’sini alalım diyorlar. Bu da en küçük 50 KW’lık bir trafoyu kendi imkanımla kurdurmam 15 bin liraya mal oluyor. Ki, bunu burada üretim yapan insanların yapması çok zor. Yozgat civarına baktığınız zaman köylü elektriği kullanamıyor bu sebepten.

            ÇEDAŞ 10-20 otuz köylüye bir hat çekip bu hatta kanalın suyunu elektrikle harcaya bilse herkes için çok iyi olacak. Bu seneki sıkıntım elektriği kullanamadığımdan. Sulama sisteminde kredi alayım dedim. Ziraat Bankası’nın kredisi var 2 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli o da 20 bin liralık proje getirdiğiniz zaman bir ev ipotek isteniyor. Bu da köylünün veya tarımla uğraşan bir insanın yapabileceği şey değil.

            Bu güne kadar sadece Yerköy İlçe Tarım Müdürü geldi, başka da kimse gelip, soran olmadı.

            Bu bölgede üretim yapan insanların en büyük sıkıntısı sahipsizlik. İnsanlar kendileri ekiyor, kendileri biçiyor, kimse gelen yok. Bu yüzden zorlanıyoruz. Elektriği kullanamamanın ve yeni olmanın zorluğu var” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim