Halk arasında ''Kral Kızı'' olarak da bilinen Yozgat'ın Sarıkaya ilçesindeki 3 yıllık geçmişe sahip, Anadolu'nun ilk termal tedavi merkezi ''Basilica Therma'', arkeolojik kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılıyor.

     Sarıkaya Belediye Başkan Yardımcısı Sadettin Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erken Roma dönemine ait ayakta kalabilen nadir eserlerinden biri olan Basilica Therma'nın Türkiye için önemli bir eser olduğunu söyledi.

     Tarihi eserin özel yapılar arasında yer aldığını ifade Öztürk, ''Basilica Therma, Roma İmparatorluğu döneminde bir termal merkez olarak kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda ülkenin doğu kısmının da idare edildiği bir merkez olmuş. Söz konusu dönemde sefere giden Roma orduları da burayı dinleme amaçlı kullanmış'' dedi.

     Bugüne kadar gün ışığına çıkarılmış Roma dönemi eserlerinin hiçbirinde olmayan ''dilini çıkarmış yılan'' figürünün sadece Basilica Therma'da yer aldığını belirten Öztürk, bu figürün tıbbın ve sağlığın sembolü anlamına geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

     ''Tam termal kaynağın üzerinde kurulmuş bir yapının üzerinde bu figürün bulunması buranın tedavi merkezi olarak da kullanıldığının ispatıdır. Burası Türkiye'nin belkide dünyanın ilk termal merkezidir diyebiliriz. Sarıkaya'daki kaplıca sularının romatizmal ağrılara, böbrek taşlarının düşmesine, eklem kireçlenmelerine, bel fıtığına, karaciğer ve safra kesesi taşlarına ve cilt hastalıklarına iyi geldiği uzmanlar tarafından saptanmıştır.''

     Belediye olarak Roma Hamamı Basilica Therma'nın geçmişten bu yana çeşitli sel baskınları, hafriyat ve çöp atıklarından kurtarılarak, turizme kazandırılması için 3 yıldan bu yana çalışmalar sürdürdüklerini aktaran Öztürk, dünya mirasına sahip çıkmak için seferber olduklarını vurguladı.

     Basilica Therma'nın turizme açılmasının önündeki en büyük engelin sonradan bilinçsiz şekilde yapılan binalar olduğunu aktaran Öztürk, ''Bu binalar tarihi Roma Hamamı'nın görüntüsünü engelliyor. Mülkiyeti birkaç dükkan elde etmek için bazı kişilere verilmiş bu binaları kamulaştırılarak, bu sorunu ortadan kaldırmayı düşünüyoruz'' dedi.

     Sarıkaya'nın tanıtımını yeterince yapamadıkları için turizmden hak etiği payı alamadığını dile getirten Öztürk, ''Biz Sarıkaya'nın tanıtımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile irtibata geçtik. Onların da bize bu konuda yardımcı olacaklarını tahmin ediyoruz. El birliği ile daha büyük çalışmalara imza atabiliriz. Bizim yaptığımız çalışmalar kısıtlı oluyor. Uluslararası boyuta taşıyacak güçte değiliz'' diye konuştu.

TARİHİ

HAMAMDAKİ KAZI ÇALIŞMALARI

            Basilica Therma'daki kazı çalışmalarını yürüten Yozgat Müze Müdürlüğü arkeologlarından Ömer Yıldız ise Sarıkaya Belediyesi tarafından temin edilen işçilerle alan üzerindeki temizlik çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, birinci ve ikinci etap çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.

     Yıldız, tarihi Basilica Therma'da bugüne kadar yürütülen kazı çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

     ''Roma Hamamı'nın ön cephesini oluşturan kemerlerin etrafında sonradan yapılan ve kemerlerin önünü tamamen kapatan beton blokları kaldırdık. Kuzey apsisi içindeki dolgu toprakları temizledik. Ancak burada su çıkması nedeniyle çalışmalarımızı durdurduk. Kemerlerin önündeki betonarme oluğu sökerek su seviyesini düşürdük, bütün paye ayaklarını temizleyerek açığa çıkardık.

     Kuzey apsis içinde bir oval duvar bloku, sökülen beton olukların altında ve güney apsis önünde çamura gömülü durumda bulunan, üçü arşitrava ait toplamda beş büyük mimari parçayı ortaya çıkardık. Hamamın iç kısmında üçlü kemer altındaki mermer döşemesi de böylece açığa çıkmış oldu. Betonarme deponun güneyinde ve doğu kemerlerine bitişik alanda 12 metre uzunluğunda beton blok temizlenerek, bu kısımdaki kemerleri beton bloklardan ayırdık.''

ı.
Editör: TE Bilişim