Yurt-Ay Derneği Başkanı Hakan Çeliksoy, vefatının yıl dönümünde anılan Milli Şair Mehmet Akif Ersoy için; “Mehmet Akif Ersoy altmış üç yıllık ömür, bir destan güzelliği… Onun dosdoğru şahsiyetini, en insafsız muhaliflerinden bile alkışlamak mecburiyeti… Mehmet Akif, istiklal şairimiz…” dedi.
    Düzenlediği yazılı bir mesajla Mehmet Akif Ersoy'u anan, milli duruşu ve karakteri üzerine hatırlatmalarda bulunan Yurt-Ay Derneği Başkanı Hakan Çeliksoy, Mehmet Akif Ersoy'un meşrutiyet ve Cumhuriyet devrinin Abide şahsiyetlerinden olduğunu söyledi.
    Çeliksoy'un açıklaması şu şekilde oldu: “Eğer bizlerin yaşayışında doğruluk, samimiyet, haksızlık karşısında susmamak, ahde vefa, yüzyıllar sonra üstün vasıflar olarak kabul edilecekse, Mehmet Akif de abide şahsiyetler içinde yüzyıllar boyu yaşar. Kur'an ahlakıyla ahlaklanan, ışığını Kurân'dan alan müstesna şairimiz. Gaflet ve cehaletten, yanlış tevekkül anlayışından, kula kul olmaktan, birliğimize ve beraberliğimize sokulmaya çalışılan fitne fesattan yaka silken, şikayet eden, geçmişiyle bütünleşen, onu asla reddetmeyen, reddedilmesine izin vermeyen sayıları pek az olan dava adamlarından, büyük şair…
    Mehmet Âkif'e göre; “Eski, eski olduğu için atılmaz; zararlı veya faydasız olduğu için atılır. Yeni, yeni olduğu için alınmaz; doğru, güzel ve faydalı ise alınır!” Türkiye'mizi zaman zaman kasıp kavuran çeşitli buhranlar, bu ölçünün yokluğundan alevlenmektedir. Akif, dışarıdan ve içerden gelen bütün tehlikelerin farkına varmış, milletini anında uyarmış bir ufuk adamdır. Milletimiz, ancak, marifet ve fazilet temellerine dayanarak yükselebilir. Akif'in marifetten kastı ilimdir, tekniktir, sanattır. Fazilet ise; bizi millet haline getiren maddî ve manevî özellikleriyle kültür değerlerimizdir. Osman Yüksel Serdengeçti'nin “O'na bizim Akifimiz diyoruz. Tıpkı bizim vatanımız der gibi! ” cümlesi herhalde anlaşılmasına bir parça da olsa yardımcı oluyor.
    Akif'in gerek Safahat'ında, gerek diğer eserlerinde gündeme getirdiği bütün meseleler bugün de geçerliliğini ve güncelliğini korumaktadır. M.Akif'i anlayıp anlatmaktan uzak olan kuş beyinli, niyetleri anlamsız olan sözde aydınların da Akif'i anlamalarını beklemesek de, yanlış yönlendirmemelerden vazgeçmeleri gerektiğini söylüyoruz.
    Mehmet Akif Ersoy'u yeniden keşfetme zamanı gelmedi mi? Biz ondan razıyız da, o bizden razı olur mu? Hey gidi koca Akif, unutulan, unutturulmaya çalışılan Akif… Seni anlayıp anlatma noktasında çektiğimiz sıkıntılara bizi gark edenler! Bu millet size hakkını helal etmeyecek !!!
    Mehmet Âkif'i anma gününde onu, şiiri, fikri ve her cephesiyle, uzun, etraflı, “akademik” bir tahlil ve terkibe tabi tutmadığımız, sadece birkaç dakikalık konuşma, üç beş satırlık yazıyla kıymet hükmüne bağlamaya çalıştığımız için, son görüşümüzü şöyle mühürlüyoruz:
    Bütün bu temel ölçüleri, şahsı ve eseriyle ortaya atan, meydana çıkaran Âkif onlarda ister kuvvetli, ister hafif olsun büyük dava ve mücadelenin ilk, tamamıyla ilk selim akıl ve hüsnü temsil ettiği için, örnek şahsiyet mevkiindedir ve yarının bu davadaki nesli, öndeki bu ilk örnek haysiyetini daima azizleştirecektir.
    Ne zaman?..“Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın…” İstiklal şairimizin ruhu şad, makamı cennet olsun.”

Editör: TE Bilişim