Türk Kızılay Derneği Yozgat Şube Başkanı Ömer Faruk Dumlupınar, Türk Kızılay’ının 1968 yılından bu tarafa insanlığın faydası için mücadele eden uluslar arası bir hayır kuruluşu olduğunu söyledi.

            Dumlupınar, Türk Kızılay Derneği’nin 143. kuruluş yıldönümü münasebetiyle düzenlediği basın açıklamasında, derneğin dünyadaki ve Yozgat’taki son durumunu değerlendirdi. Kızılay’ın hayırlarla ayakta durabilen bir kurum olduğunu hatırlatan Dumlupınar, bu anlamlı günde Türk milletini derneğe destek olmaya davet etti.

            Dumlupınar; “11 Haziran 1868 yılında " Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla Savaş alanında yaralanan ya da hastalanan askerlere hiç bir ayırım gözetmeksizin yardım etmek arzusunda kurulan Kızılay, 1923'de "Hilali Ahmer Cemiyeti" 1935'de Türk Kızılay Cemiyeti, 1947' de " Türkiye Kızılay Derneği" adını almıştır. Derneğimiz " Kızılay" adını Gazi Mustafa Kemal Atatürk vermiştir. 11 Haziran 2011’de 143. Kuruluş günüdür.

            Kızılay, 1876 Osmanlı-Rus Savaşından 1974 Kıbrıs Barış harekatına kadar geçen sürede,Türkiye'nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu hastanelerde, hasta Taşıma servisleri,donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcıları aracılığıyla savaş alanında yaralanan ve hastalanan on binlerce Mehmetçiğin yardımına koş muştur. Türkiye'nin taraf olmadığı savaşlardan kaynaklanan acıları dindirmek için de tüm varlığıyla çalışan Türk Kızılay'ı, Birinci Körfez Savaşından etkilenen ve Ülkemize geçmek zorunda kalan on binlerce mültecilere hizmet vermiş; Afganistan, Bosna-Hersek ve Irak 'ta savaştan etkilenen İnsanlara yardım elini uzatmıştır. Kızılay; Somali ve Filistin başta olmak üzere çatışmalarda zarar gören sivil halka ve Dünyanın değişik bölgelerinde meydana gelen Deprem ve benzeri doğal afetlere ilk koşan Türk Milletinin sıcak dost, şefkat ve merhamet elini uzatmaya devem ede gelmiştir” dedi.

            Dumlupınar şu açıklamalarda bulundu: “Uluslar arası hayır kuruluşu niteliği ile, Savaşta ve barışta yaralananlardan hiçbir bedel almadan ve karşılık beklemeden amacına uygun ve gönüllülük anlayışına göre ürettiği hizmetler ve faaliyetlerdir. Toplumsal dayanışmayı sağlık, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi önemli görevler üstlenen ve bir çok konuda öncü olan Türk Kızılay'ı, afet. müdahale, sağlık, sosyal yardım, vekaletle kurban kesme, kesilen kurban etlerinden 800 gr'lık kuşbaşı ve kıyma konserveleri yaparak ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırma, kan ve kan ürünleri ihtiyacının karşılanması için gönüllü kan bağışı kampanyaları ile kan alımı çalışmaları yapmaktadır.

            Türk Kızılay'ı yaptığı hizmetleri yardımsever halkımızın ve işadamlarımızın yaptığı bağışlarla hizmetlerini sürdürmektedir. Derneğimize yapılan Zekat yardımları İl Müftülüğü-İ1 Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şube Başkanlığımızdan oluşan komisyonca belirlenecek ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırmaktadır.

            Türk Kızılay'ı Yozgat Şubesi olarak Köseoğlu Mahallesi Nakıpzade Sokak Kızılay Apartmanı Kat .1 No.3 dairede Şube hizmetini, yine aynı Apartman ın zemin katında Türk Kızılay'ı Yozgat Kan Bağışı Merkezimiz kan alımını yapmaktadır. Yozgat halkımızı baylar 3 ayda bir, bayanlar 4 ayda bir kan bağışında bulunabilirler insan vücudu 3 ayda bir otomatik olarak kanı yenilemektedir kanımız boşa gitmesin bir insan hayatı kurtarsın, kan vermek kendi sağlığımız için önemli olduğu gibi bir insanlık görevidir.

            Kan Bağışında bulunan Resmi Kurumlarımızdan İl Emniyet Müdürlüğümüze ve Polislerine, Polis Meslek yüksek Okulu Müdürlüğüne ve öğrencilerine, İl Müftülüğümüze ve Din Gö revülerine, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ve müdürlük çalışanlarına, 22 Bölge Tapu Kadastro Müdürlüğü ve Çalışanlarına Özel İç Anadolu güvenlik çalışanlarına kan bağışında bulunan halkımıza teşekkür ediyor, Diğer Resmi Kurumlarımızdan da Kan Bağışında bulunmalarını istiyoruz. İlimiz Yozgat -Bogazlıyan Ana yol güzergahı Üniversite bölgesine, ana yol üstü 250 kişilik kız öğrenci evleri, Afet Müdahale Deposu, Kriz Merkezi ve Aş Evi yapılacak dır. İnşaat ile ilgili hazırlıklarımız tamamlandı Genel Merkezimizin Talimatı beklenmektedir.

            Derneğimizin 143. kuruluş yıl dönümünü kutluyor, Türk milletinin destek ve ilgisini beklediğimizi bir kez daha dile getirmek istiyorum.”

Editör: TE Bilişim