Boğazlıyan Ziraat Odası Başkanı İsmet Alparslan, 2010 yılı desteklemelerinden faydalanacak çiftçiler için toprak analizi yaptırmasının zorunlu olduğunu bildirdi.

     Alpaslan, yaptığı yazılı açıklamada, mazot ve gübre desteklemelerinden yararlanacak çiftçiler için toprak analizi yaptırmanın zorunlu hale getirileceğine işaret ederek, ''Çiftçilerimiz desteklemelerden yararlanmak istiyorsa toprak analizini yaptırmaları gerekiyor'' dedi.

     Ziraat Odası bünyesinde bulunan Toprak Analiz Laboratuvarında 2010 yılında 2 bin 700 adet toprak analizi gerçekleştirildiğini, bu sayede 101 bin 500 dekar arazinin analizinin yapıldığını açıklayan Alparslan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

     ''Bu analizlerle çiftçilerimiz toprağın fiziksel ve kimyasal değerleri hakkında bilgi sahibi olmaktadır. 50 dekar ve üzeri parsellerde toprak analizi yapılması mecburi olduğu için yaptırmayan çiftçilerimiz bu sebeple bu parsele ait gübre desteğini de alamamışlardır.

            Bu çiftçi açısından maddi anlamda kötü bir sonuç oluşturmuştur. Toprak analizini çiftçilerimiz zamanında yaptırarak hem tarlalarına doğru ve zamanında gübre atmalarını hem de destekleme ödemelerinden tam olarak yararlanmalarının sağlanması amaçlanmaktadır.

            Çiftçilerimiz 1 dekar ve üzeri bütün tarlalarını analiz yaptırabilirler, 1 dekarlık araziye dahi destekleme ödemesi yapılmaktadır. 2011 yılında toprak analizi desteği 2,50 lira olup Hububat için Mazot desteği 3,75 lira ve Gübre desteği 4,75 lira olarak belirlendi.''

Editör: TE Bilişim