Yozgat'ta baharın habercisi olarak bilinen çiğdem çiçeği kırlardan toplanmaya başlandı. Uzmanlar ise zehirli türü olan Çiğdem çiçeklerinin kullanılmasında dikkatli olunması uyarısında bulunuyor.

            Havaların ısınması ile birlikte doğayı yavaş yavaş renk cümbüşüyle kaplanmaya başlayan çiğdem, büyük ilgi görüyor. Kır gezisi sırasında gördüğü çiğdem çiçeğini toplayan Musa Ünal, hem temiz hem de güneşli havanın keyfini yaşadıklarını belirtti. Çiğdem çiçeğine yörede 'Navrez' denildiğini, karların erimesinin ardından daha çok yamaçlarda yetiştiğini anlatan Ünal, "Doğada ender bulunan bu çiçeğin hem yumruları, hem de yapraklarını yiyoruz. Çünkü çiğdemin idrar söktürücü, kabızlığı giderici özelliğini de biliyoruz. Kısacası çiğdem bizim için değerli bir çiçektir. Özel olarak çiğdem çiçeğini toplamaya gelmedik. Yürüyüş sırasında bir iki tane ilaç mahiyetine aldık. Birkaç gün sonra çiğdem bulmak imkansız" dedi.

UZMANLAR, ÇİĞDEM ÇİÇEĞİNİN ZEHİRLİ

TÜRLERİNE KARŞIDİKKAT ÇEKTİ

            Uzmanlar ise, pek çok çeşidi bulunan ve farklı renklerde çiçekler açan çiğdem çiçeğinin daha çok nemli yerlerde yetiştiğini belirtiyor. İçerisinde tıbbi yararlarının yanında zehirli olan bazı alkaloitler bulunduğunu belirten uzmanlar, çiğdem çiçeğinin idrar söktürür ve kabızlığı giderdiğini, terletici olduğunu, gut hastalığında oluşan ağrıları dindirmekte etkili olduğunu belirtiyor. Zehirli bir bitki olduğu için dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, uzun süreli kullanımda ise B12 vitamini eksikliğine neden olabileceğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim