Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanı Özgür Karslıoğlu ve yönetim kurulu üyesi kadınlar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü unutmayarak Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi gören hastaları ziyaret ettiler, karanfiller verip, günlerini kutladılar. Bu anlamlı günde Karslıoğlu, engellilerin de Yozgat'ta hak ettikleri şekilde temsil edilmesini istedi.
    Nüfus sayımı esnasında ülkemizde yaşayan özürlülerin sayısının belirlenmeye çalışıldığını ancak tam sağlıklı bir sonuç elde edilemediğini söyleyen CHP Kadın Kolları Başkanı Özgür Karslıoğlu; “Bu durum aileler tarafından saklanılmakta, çocuklarını evde tutmakta ve onları gerçek hayattan yoksun etmektedirler. Ailelerin bu tavrı engelli sayısını tam olarak ortaya çıkarmamaktadır” dedi.
    Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ziyaretinde buradaki hastalarla tek tek ilgilenen Karslıoğlu ve beraberindekiler, Yozgat'ta engellileri temsil eden, her türlü sorunlarını dile getiren, haklarını arayan, muhatap olunacak bir dernek olmamasının üzüntü verici olduğunu söylediler.
    Karslıoğlu ülkemizdeki engellilerin durumlarına da dikkat çekerek; “Ülkemizde tekerlekli sandalyelileri az görenleri hiç görmeyenleri az veya hiç işitmeyenleri engelli olarak görmekteyiz. Ancak kalp hastalıkları böbrek hastalıkları kanser gibi hastalıkları engelli olarak kabul etmiyoruz. Çünkü bu durumda aileler ve bireyler hala ümitlidirler. Lakin engelli birey karşısında ümitsizlik engeli engel olarak görmeyi gerektirmektedir. Değiştiremeyeceğimiz engellilik karşısında bireyleri daha çocukluk yaştan başlayarak eğitmeli onlara özürlülüğün nedenlerini en iyi şekilde anlatmalıyız. Her insanın bir özürlü adayı olduğunu düşünürsek yapılacak çalışmalar daha fazla önem kazanmaktadır.. Ülke nüfusunun büyük bir oranının engelli bireylerden oluştuğunu düşünürsek maalesef bunların çok az bir kısmının eğitim olanaklarından yararlandıklarını görmekteyiz. Engelli haklarını tam olarak bilmemekteyiz. Buna karşılık Avrupa Birliğine girmeyi düşündüğümüz şu günlerde Avrupa da engellilerin tamamına yakın bir kısmı eğitim olanaklarından yararlanmaktadırlar. Hatta bireylerin gidemedikleri durumlarda eğitim olanakları bireyin kendi yaşadığı mekana "kadar gitmektedir. İşte bu bizim eğitimde fırsat eşitliğine ne kadar önem verdiğimizi açıkça göstermektedir. Eğitimin yanı sıra engellilerin karşılaştığı bir çok sorun mevcuttur. Ortapedik engelliler için düzensiz ve yüksek kaldırımlar görmeyenler için metroda dikkat edilmesine rağmen otobüslerde göz ardı edilen durak söyleme sistemleri para tanımadaki zorluklar istihdamdaki zorluklar, bankalarda erişebilirlik, binalara erişebilirlik gibi... Aslında bu sorunların bir çoğu çok az para ve enerji harcanarak düzeltilebilir” dedi.
    Teknolojinin hızlı gelişim pastasından küçük bir dilim engellilere ayrıldığı gerçeğini dile getiren Karslıoğlu; “Son zamanlarda kullanılan sesli bilgisayarlar sesli tansiyon aletleri sesli mutfak tartıları, sesli renk tanıma cihazları, sesli yön bulma (gps) cihazları, özel haritalar gibi... Sonuç olarak engellilere şunu söylemek istiyoruz: bir çok engelli yaşıtlarına karşın bir çok konuda geri kalmışlardır. Bu açığı kapatmak için engellilerin daha çok çalışması gerekir. Siz engelli olmayan kişilere de düşen görevler var: Engellilerle yan yana geldiğinizde onları anlamaya çaba gösterin. Acıyarak değil tanımak amacıyla onlara yaklaşın. Belki onlar konuşmakta çekingen olabilirler. Siz ilk adımı atarak bu paylaşımı kolaylaştırın. Şunu unutmayın: onlar sizin gibi bir insan. Sadece bazı organlarını tam kullanamıyorlar. Toplumumuzu ancak çok çalışarak, tüketici olmaktan üretici olmaktan üretici konuma geçerek daha ileriye götürebiliriz” dedi.
           
Editör: TE Bilişim