Üniversitede Kayseri ile birlikte başta Yozgat olmak üzere diğer illerden gelen hastalara hizmet verildiğini bildiren hemşerimiz Şıvgın, ''Şu an Türkiye’de JACIE Akreditasyonuyla yetkilendirmeyi başarmış olan tek resmi kurum Erciyes Üniversitesi Kök Hücre Nakli Merkezi’dir. Bu kuruluş Avrupa merkezli olup, tüm Avrupa’da yüksek standartlarda kemik iliği nakli yapan merkezleri kontrol ederek yetkilendirmektedir'' dedi. 

Bu yetki belgesini almayı başaran merkezlere başka ülkelerden de hasta kabulünün olduğuna vurgu yapan Şıvgın, ''Şu an merkezimiz Avrupa’nın herhangi bir ülkesinden kök hücre nakli için gelen hastaları kabul edebilmekte, tüm masraflar hastanın mensubu olduğu devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu da sağlık turizmi açısından ülke ekonomisine çok önemli katkılar yapabilecektir'' diye konuştu.

Kayseri'deki merkezin toplam 75 civarındaki hasta yatak sayısı ve fiziki şartlarıyla Türkiye’nin en büyük hematoloji ve kök hücre nakli merkezlerinden birisi haline geldiğini kaydeden hemşerimiz Doç. Dr. Serdar Şıvgın, açıklamasında şu bilgileri verdi:

''Bilim dalımız 1991 yılında Prof. Dr. Ali Ünal tarafından kurulmuştur. Başlangıçta Gevher Nesibe Hastanesi’nde iç hastalıkları kliniği içinde hizmet veren hematoloji bilim dalı, 1998 yılından itibaren 35 yataklı servis, 8 yataklı kök hücre nakli merkezi ve iki poliklinikle M.K. Dedeman Hematoloji-Onkoloji Hastanesi’nde faaliyetini devam ettirmiştir. 2009 yılında Şahinur Dedeman Kemik İliği Nakli ve Kök Hücre Tedavi Merkezi bu binaya bağlantılı yeni bir merkez olarak inşa edilmiştir. Mevcut durumda hematoloji kliniğinde 30 hasta yatağı mevcut olup biri uzman polikliniği olmak üzere toplam 3 poliklinikte hizmet verilmektedir. Kemik iliği nakil merkezinde de hepsi tek kişilik olan toplam 35 hasta odası, iki poliklinik ve ayaktan tedavi ünitesinde hizmet verilmektedir. Toplam 75 civarındaki hasta yatak sayısı ve fiziki şartlarıyla Türkiye’nin en büyük hematoloji ve kök hücre nakli merkezlerinden birisi haline gelmiştir.''

Mevcut 3 hematoloji polikliniğinde günde ortalama 80 hastanın muayenesinin yapıldığını anlatan Şıvgın, hematoloji polikliniklerinde 1 uzman, 2 asistan, 2 intern doktor ve 2 konsültan öğretim üyesinin görev yaptığını, hasta kayıt sisteminin bilgisayar ve rutin dosya düzeni aracılığıyla yapıldığını, yıllık toplamda 16 bin hasta muayenesinin gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim