Yozgat'ın bir tarım kenti olarak adlandırılmasına karşın üretimin il içi tüketimi karşılamadığını, bu nedenle de diğer illerden tarım ürünlerinin getirilerek marketlerde, pazarlarda piyasaya sunulduğunu vurgulayan CHP İl Başkanı Onur Kaytan, hükümetin tarım sektörünün altyapısını oluşturmak yerine verilen teşviklerle övünmekten öte bir şey yapmadığının altını çizdi. Tarım sektörünün gelişebilmesi için eğitim faktörünün önemine değinen Kaytan, ''Yerli tohumların yerini yıllık ekilip, ürün alınan İsrail tohumları aldı. Çiftçi ürettiği üründen kendisine tohum ayıramıyor. Ürünün kalitesi düşüyor, kalite düştükçe çiftçi zarar ediyor, tarım sektöründen uzaklaşıyor'' diye konuştu.
Türkiye'de üniversite sayısının çok fazla olmasına karşın, Türkiye'nin ihtiyacı olan yerli tohumların geliştirilmesi noktasında yetersiz olduğuna vurgu yapan Kaytan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Türkiye'nin önemli tarım bölgesi olarak adlandırılan Yozgat'ta nüfusun yüzde 72'sinden fazlasının geçimini tarımdan temin ettiği istatistik bilgi olarak veriliyor. Halbuki Yozgat'ta çiftçi ürettiği ile karnını doyuramıyor. Girdi maliyetlerinin getirdiği darboğaz altında ezilen çiftçi tarlasını ekip, biçmekten kaçınıyor. Bu nedenle de Yozgat'ta tarım alanlarının önemli bölümü ekilip, biçilmemektedir.''
EĞİTİM ŞART
CHP Yozgat İl Başkanı Kaytan, tarım kenti olarak adlandırılan Yozgat'ta tarım ve hayvancılığa dayalı meslek okulunun bulunmamasının eksiklik olduğunu da hatırlatarak, ''Tarım kentinde sektörün dilinden anlayan, bilinçli üretim yaparak, girdi maliyetlerini aşağıya çekebilecek çalışmaları yerine getirecek insan faktörümüz yok. Babadan kalma yöntemlerle, babadan kalma tarım alet ve ekipmanları ile yapılan tarımın gelişmesi mümkün değildir. O nedenle Yozgat'ta tarım ve hayvancılığa dayalı meslek okullarının devreye sokulması gerekmektedir'' şeklinde konuştu.
GÖÇ BAŞKA
TÜRLÜ ÖNLENEMEZ
CHP Yozgat İl Bakanı Onur Kaytan, Türkiye'nin en fazla göç veren illerinden olan Yozgat'ta göçün önlenebilmesi için tarım sektörünün geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Yozgat'ta boş tutulan tarım alanlarının biran önce alternatif ürün projeleriyle üretime dahil edilmesi yönünde çalışmalar yapılırken,  tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik mesleki eğitim kurumlarının da devreye sokulması gerekmektedir. Bozok Üniversitesi ile işbirliği yapılarak, üniversite yönlendirici göreviyle birlikte bölgeye uygun tarım ürünlerine yönelik yerli tohumların devreye sokulmasına yardımcı olmalıdır. Yozgat'ta çok acil olarak organize tarım ve hayvancılık alanları oluşturulmalı, yapılacak üretime bağlı olarak da tarıma dayalı sanayinin geliştirilebilmesi için teşvik programları devreye sokulmalıdır. Tarım ve hayvancılık geleceğin ekonomisine yön verecek sektördür. Yozgat sözde tarım kenti olma özelliğini, gerçekte de uygulamaya koymak suretiyle organik tarım ve hayvancılık alanındaki avantajını öne çıkartmalıdır. İnsanların toprağa bağlanması ile atıl durumdaki verimli topraklar üretime, ekonomiye kazandırılırken yaratacağı istihdam göçü önleyeceği gibi, geri dönüşe de vesile olacaktır.''

Editör: TE Bilişim