Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık ile Yozgat işadamlarından Hüseyin Koç, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Yasin Nazım Kayhan ve Yazıişleri Müdürümüz Tarık Yılmaz, yerel ve ulusal basın kuruluşu temsilcileri ile esnaf temsilcilerinin katıldığı sohbette Yozgat’ın içerisinde bulunduğu sorunlar ve çözüm yolları konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. 

TSO Başkanı Metin Özışık, “Yozgat’ta istihdam yaratan son kurdeleyi kesen Yozgat Milletvekili olarak size bu hediyeyi sunuyoruz” dedi ve kurdele keserken çekilmiş, gazeteci Seyfi Çelikkaya arşivinden alınan fotoğrafı günün anısına Kayalar’a hediye etti.



Özışık, Yozgat’taki mevcut Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımların tamamlanmadan ikinci bir organize sanayi bölgesinin tesis edilmesi bir tarafa telaffuz edilmesinin bile yanlış olduğunu, bunun mevcut yatırımcıları ciddi anlamda tedirgin ettiğinin altını çizdi. 

Yozgat’ta yatırım dönemlerini üçe ayırdığını kaydeden Özışık, şöyle konuştu: 

“Yozgat’ta yatırım dönemini üçe ayırıyoruz. Birincisi 1923-1983 arası. Bu tarihler arasında bir tane yatırım akla geliyor. O da 1959’da planlanan ve 1973’te açılan Tekel Bira Fabrikası. 
Üçüncü dönem AK Parti dönemi. İkinci dönem için parti demiyorum ikinci dönem Lütfullah Kayalar dönemi. Üçüncü dönemde ne yapıldı değil de neler yapılabilirdi de yapılmadıyı konuşmak gerekiyor” dedi. 



Daha sonra söz alan esnaf ve genç işadamı temsilciler Yozgat’ta işsizliğin hızla arttığını, iş yaşamanın giderek daraldığını, esnafın ve işadamının giderek yok olmaya başladığını ifade etti. 
Yozgat’a yapılanların bir plan ve programa bağlı olmamasının ciddi sorunları da beraberinde getirdiğinin altını çizerek, her yıl 15-16 bin insanın göç etmek zorunda kaldığına vurgu yapılarak; 
“Bizim de insanımız Yozgat’ta iş yapsın, çocuklarına, torunlarına Yozgat’ta iş bulsun istiyoruz. Ancak göç etmekten başka çaresi kalmayan insanların yaşadığı Yozgat’ta bir taraftan göç yaşanıp işsizlik oranı artarken bir biri ardına büyük firmaların mağazaları plansız bir şekilde devreye soruluyor” diye konuşuldu. 

Yozgat eski milletvekili ve bakan Lütfullah Kayalar, konuşulanları büyük bir dikkatle dinleyip, not aldı. 

Bu gün itibari ile siyasi bir değerlendirme yapmasının yanlış olduğunu önceliklerinin Yozgat olması gerektiğine işaret etti. 

“Derdimiz Yozgat olmalıdır, Yozgat’ı düşünerek hareket edersek sorunları daha kolay tespit eder ve çözeriz” diyen Kayalar, öncelikle Yozgat’ın kendi markasını oluşturması gerektiğine işaret etti. 

Mecliste ve hükümette görev aldığı dönem içerisinde bu yönde ciddi adımlar atmasına karşın bunu sağlayamadıklarının altını çizen Kayalar, Yozgat’ta bir sorunun çözülmemesi halinde birilerinin suçlu ilan edildiğini ancak bunun sorunu çözmediğini söyledi. 



Kayalar; “Suçluyu bulmak, birilerini suçlamak kolay. Ama sorunu çözmeye yetmiyor. O nedenle birilerini suçlayarak değil sorunu iyi tespit edip çözüm yolları konusunda gerekli olan adımların nasıl atılacağını ortaya koyarak bunun gereğinin yapılması gerekir. Bu gün anlatılanların birçoğunu biliyorum. Bu gün gençlerimizin Yozgat için kafa yoruyor olması önemlidir. Geleceğimizin teminatı gençlerimizin fikir ve düşüncelerini açık açık söyleyip sorunlar üzerinden analizler yapması sorunun daha kısa sürede çözümlenmesi noktasında büyük önem taşımaktadır” dedi. 

Kayalar, Yozgat’ın kendi markasını oluşturması gerektiğini, oluşturulacak bu markanın etrafında üretimin ve istihdamın geliştirilmesinin önemini vurguladı. 

Kayalar; “Hayvancılık sektörü olabilir, Bu sektörle ilgili özel bir proje hazırlanıp devreye sokulduğu zaman amacına ulaşır. Hayvancılık sektörünü tek başına değil yan üretim tesislerini de düşündüğümüz zaman herkese yapacak bir iş ve istihdam alanı çıkmaktadır. Başka bir alan da olabilir. Önemli olan Yozgat’ı marka haline getirebilecek Yozgat’ın sorunlarına çözüm getirebilecek bir sektör olsun” diye konuştu.


Editör: TE Bilişim