Türkiye'deki jeotermal kaynakları harekete geçirmeye hazırlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, jeotermal seracılık geliştirme projesiyle, üretimi yıl geneline yayarak, sebzede fiyat dalgalanmalarının önüne geçmeyi hedefliyor. Son yıllarda yer altından çıkan sıcak suyu seracılık sektöründe değerlendiren Yozgat’ı da kapsayan bu proje önemli avantajları da beraberinde getiriyor. 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, bu yıl itibariyle, Türkiye'nin sahip olduğu toplam jeotermal ısıtmalı sera alanı yaklaşık 2 bin 500 dekar olup, Bakanlıkça proje kapsamına alınacak 9 ilde önümüzdeki 5 yıl içerisinde 25 bin dekar alanda modern jeotermal ısıtmalı sera işletmesi kurulması ve üretimin 600 bin ton olması hedefleniyor.
    Türkiye, yaklaşık 31 bin 500 MWt jeotermal ısı potansiyeli ile dünyanın yedinci, Avrupa'nın ise birinci jeotermal kaynağa sahip ülkesi. Ülkemizde 35-40 derecenin üzerinde olan 190 jeotermal saha mevcut.
    Jeotermal enerji sıcaklığına bağlı olarak başta elektrik üretimi olmak üzere konut ısıtması, termal turizm-tedavi, sera ısıtması ve çeşitli endüstri alanlarında kullanılıyor.
    Ancak bu kullanım düzeyi kaynakların yaklaşık yüzde 3'ü seviyesinde olup, ülke kapasitesine oranla oldukça düşük. Türkiye'nin enerji ihtiyacı da dikkate alındığında ülke ekonomisi açısından jeotermal kaynakların kullanımının önemi daha da artıyor.
9 İL ARASINDA YOZGAT DA VAR!
    Jeotermal enerji, 61. Hükümet Eylem Planı içerisinde ve Bakanlığın 2015 yılı hedefleri arasında da yer alıyor ve tarımda kırsal kalkınma, insan sağlığı ve çevreye duyarlılık, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı, enerji tarımının oluşturulması, küresel ısınma tehdidi karşısında gerekli önlemlerin alınması, ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi gibi amaçları gerçekleştirmeyi hedefliyor.
    Bu doğrultuda Bakanlığın bitkisel üretim projesi dahilinde yürütülmesi planlanan Jeotermal Seracılık Geliştirme Projesi, ulusal bazda olmak üzere, ilk etapta Afyon, Aydın, Denizli, Diyarbakır, İzmir, Manisa, Kütahya, Şanlıurfa ve Yozgat olmak üzere toplam 9 ili kapsayacak şekilde yürütülmesi planlanıyor. Projede paydaşlar olarak; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, proje kapsamındaki İl Valilikleri, Belediye Başkanlıkları ile bu illerde görevli Kırsal Kalkınma Ajansları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının aktif katılımları sağlanacak.
    Proje ile jeotermal kaynaklar bakımından yüksek potansiyele sahip Türkiye'de bölgesel ve ülkesel jeotermal seracılık stratejik planı hazırlanacak ve bu plan doğrultusunda belirlenecek alt bölgelerde modern seracılığın iller bazında yaygınlaştırılması sağlanacak.
    Proje ile ayrıca; doğal kaynakların verimli ve etkin kullanılması, tarımsal üretimin ve verimliliğin artırılması, ihracata yönelik ürün arzının geliştirilmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve örtü altı üretimin organize bölgeler halinde geliştirilmesi hedeflerine ulaşmak ve sonuçta nihai tarımsal ürünün elde edilerek pazarlanmasını da içerisine alan tüm sürecin, çevresel ve ekonomik sürdürebilirliğini sağlamak üzere, kamu kurumları arasında eşgüdümü sağlayarak ilgili taraflar nezdinde kapasite oluşturulması ve teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Editör: TE Bilişim