Yozgat’ta alternatif ürün üretimi bir türlü beklenen seviyeye ulaşmazken, her geçen gün üretim rekoltesi düşen baklagilde de Yozgat’ın namını başka ilerde vurulan markalar sahipleniyor. Yozgat topraklarında üretilen nohut, mercimek, fasulye türü baklagiler, farklı ilerde değişik markalar adında paketlenip dünyanın dört bir yanına gönderiliyor.
NOHUT ÜRETİMİNDE REKOLTE DÜŞÜYOR
Türkiye'de kırmızı mercimek hasadının sonuna yaklaşılırken, nohut hasadına bu ay itibariyle başlandı. Üreticiler bu ayın sonuna doğru da kuru fasulye hasadına hazırlanıyor. Kırmızı mercimek rekoltesi geçen yıla oranla çok değişmezken, aralarında Yozgat’ın da bulunduğu nohut üretimindeki düşüş bu yıl da sürüyor. Geçen yılla benzer seviyelerde ürün beklenen kuru fasulye ise yurtiçindeki ihtiyacı dahi karşılamıyor. Sektör temsilcileri bu yıl çıkan ürünlerin iç talebi karşılamasının dahi zor olduğu görüşünde birleşirken, ihracatta önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da dahilide işlemenin kaçınılmaz olduğu görüşünü dile getiriyor. Baklagil ekiminin her geçen gün azaldığı Türkiye’de, bu ürünlerin yerini buğday, mısır ve ayçiçeği alıyor. Bakliyat ekiminin devam edebilmesi için gösterilen tek yol ise Tarım Bakanlığı’nın iyi bir planlama yaparak teşvikleri artırması.
Bu yılın bakliyat rekoltelerini değerlendiren Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, kırmızı mercimek hasadının sonlarına gelindiğini ve şu ana kadar yaklaşık 70-80 bin tona yakın kabuklu malın ellerine ulaştığını söyledi. Ekim alanlarının azalmasına karşın verimin iyi olması nedeniyle önceki yılla benzer rekolteye ulaşıldığını ifade eden Özdemir, fiyatların çiftçiyi tatmin ettiğini, mevcut durumda kilosunun 1.50 TL’den satıldığını anlattı. Özdemir, hasadın ardından depolardaki ürünlerin satışına başlanacağını, yılbaşına kadar ürün hareketliliğinin devam edeceğini kaydetti.
YOZGAT’IN NOHUT ÜRETİMİ DÜŞECEK
Yozgat’ta üretilen nohudun liman aracılığıyla dünyanın bir yanına pazarlayan Mersin’in Ticaret Borsası Başkanı Özdemir,  Yozgat’taki nohut üretiminin mevsim şartları yüzünden bu yıl düşeceğine dikkat çekti.
Gaziantep ve Adıyaman bölgesinde nohut hasadının başladığını anlatan Abdullah Özdemir, esas ürünün ise bu ayın başında İç Anadolu’dan çıkacağını söyledi. Bu yıl Konya, Isparta, Kırşehir ve Eskişehir bölgelerinin veriminin iyi gözüktüğüne işaret eden Özdemir, “Ancak önemli üretici bölgeler arasında yer alan Çorum, Alaca ve Yozgat, iklim şartları nedeniyle istenen verimi alamayacak gibi gözüküyor” dedi.
Önceki yıllarda 500 bin ton nohut rekoltelerine ulaşılırken, bu yıl 300-350 bin ton civarında nohut beklediklerini bildiren Özdemir, bu yıl Türkiye’nin nohutta ihracat şansının çok olmayacağını vurguladı.
Ağustos başında kuru fasulye hasadının da başladığını belirten Abdullah Özdemir, “Bu ürünün yetiştirildiği ana bölgeler Çumra, Karaman ve Konya. Önceki yıl olduğu gibi bu yıl da 70-80 bin ton civarında ürün bekleniyor. Bu nedenle yine ithalat gerekeceğini düşünüyorum” dedi. Ancak bu yıl fasulyenin tüm dünyada az çıktığına dikkat çeken Özdemir, Arjantin’deki tüm hasadın bazı bölgelerde sıcaklar, bazı bölgelerde de aşırı yağışlar nedeniyle yok olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim